Ez az élelmiszer Japánban is igazi különlegességnek számít, ugyanis az Okinava szigetéről származó siromata tojás belsejében a tojás sárgája is fehér.

A szinte hihetetlennek tűnő tojást egy japán újságíró ismertette meg a szélesebb közönséggel. Bejegyzésében azt írta, hogy a megfőzés után teljesen fehér belsejű tojások titka, hogy az ezeket tojó tyúkok tápjába rizst is kevernek. Leggyakrabban éppen egy japán rizses omlettféle, illetve egy tojástekercsre hasonlító fogás készítéséhez szokták felhasználni az ételt.

Fő előállítója egy, az okinavai Itoman városa mellett fekvő farm, amely a helyi piacon rendszeresen árusítja a portékáját.

Ma már a tojás sárgájának színe nem árulkodik a minőségről vagy a tartás jellegéről. A termelők a tápokon keresztül kedvük szerint színezhetik a tojássárgáját, elsősorban a különböző karotinoidokat tartalmazó adalékok, magok hozzáadásával, illetve a táphoz adott fűszerpaprikával egészen sötétnarancs, vöröses szín is elérhető, gyapotmaggal pedig zöldes árnyalatot is kaphat a sárgája.


A tojáshéjak pedig a hófehértől a középbarnáig bármilyenek lehetnek, ezt azonban nem elsősorban a táplálkozás, hanem a tojást adó tyúk színe befolyásolja. A tojáshéj színe nem befolyásolja a beltartalmat, a fehér és a barna tojások között összetételben, tápértékben nincs különbség.

Forrás: firstclass.hu

Indexkép: X-bejegyzés