Hamarosan eljön a kökény ideje. Legalábbis akkor, amikor már megcsípi a dér, mert akkor a legjobb. A kökény ráadásul nem csak finom, de nagyon egészséges is. Kiváló lekvárok, szörpök készíthetők belőle, de akár még ajándékként is gondolhatsz rá.
Mert ki ne fogadna örömmel egy házi készítésű, kökénnyel ízesített whiskey-t, vagy kökénnyel készített csokoládét? Habár kezd kikopni a fogyasztott gyümölcsök közül, ne hagyjuk elveszni a kökényt! Nem véletlen, hogy régen igazán kedvelt volt! Adj hát helyet a kökénynek a kertedben, és a konyhádban is!
Ismerd meg a kökényt
A kökény a rózsafélék családjába, azon belül a szilvafélék alcsaládjába tartozik. Sok elnevezése van, így nevezhetjük boronafának, koronafának, és még zabszilvának is. Hegyoldalak, erdőszélek és cserjések növénye, de akár a kertünkben is megterem. Ha pedig úgy döntünk, hogy helyet adunk neki, egészen biztosan nem fogjuk megbánni, hiszen számtalan módon felhasználható ez a nagyon egészséges gyümölcs.
Így legyen a kertedben kökény
A kökény akár négy méter magasra is képes megnőni, ezért ezt vegyük figyelembe, amikor a kertben kiválasztjuk számára az ideális helyet. Lassú növekedésű növény, azonban szerencsére hosszú ideig társunk lesz a kertben. A kökény rövid hajtásai tövisben végződnek, gyökerei messzire kúsznak, kérge sötétszürke, később pedig meg fog repedezni. Kis méretű leveleinek fonákja rendszerint molyhos.
Mivel igazán nagy a sarjképző hajlama, sokan meghátrálnak vele szemben, és ezért vissza is szorult a termesztése. A kökény igazán jól tűri a szárazságot, és a talaj kémhatására sem igényes. Azonban kedveli a humuszban és a tápanyagokban gazdag, enyhén meszes talajt. Termesztésére a középkötött vagy a kötött talaj a legalkalmasabb.
A kökénynek érdemes helyet adni a kertben. Fotó: Shutterstock
A kökény télen is jól érzi magát, sőt, termése akkor a legízletesebb, amikor már megcsípte a dér. A kökény fagytűrő képessége kiváló, azonban korai virágzása miatt a késő tavaszi fagyok veszélyeztethetik a termését. A kökény és a szilva közeli rokonság miatt a rajtuk található kártevőik és kórokozóik is hasonlóak.
A legjobb, ha 5 x 3 méterre telepítjük egymástól a növényeket, és úgy kezeljük, mint a szilvafákat. A várható termésmennyiség 8-11 kg. A korona kialakítását is a szilvához hasonlóan kell végezni. Nagyon fontos az őszi lemosópermetezés a kökény esetében is, hogy védekezni tudjunk a legfőbb kártevői, a szilvamoly és a poloskaszagú szilvadarázs ellen. Egyéb betegségei ellen különböző réz és kén tartalmú szerek permetezésével lehet védekezni.
Termése szeptemberben érik. Igen apró, kékesfekete színű, amikor éretlen, akkor nem érdemes megkóstolni, hiszen nagyon fanyar az íze. Azonban amikor a dér már megcsípte, megpuhul és enyhén édes íze lesz, így ekkor nyersen is érdemes fogyasztani, de kiváló lekvár, szörp, sőt, még csokoládé is készíthető kökényből.
Ezért együnk sok kökényt
A kökény nem véletlenül olyan népszerű, hiszen már nagyon régóta használják a népi gyógyászatban és hagyományos orvoslásban is. Magas C-vitamin tartalma mellett tartalmaz flavonoidokat, tanninokat, pektint, szerves savakat és ásványi anyagokat. A kökény emellett roboráló, immunerősítő, emésztéssegítő és bizonyos baktériumok szaporodását gátló hatással is rendelkezik.
Rengeteg féle módon fel tudjuk használni a kökényt. Készülhet belőle tea, szörp, pálinka, likőr, lekvár és aszalvány is, de nyersen fogyasztva is kitűnő. A kökényvirágból készült tea kíméletes hashajtó, enyhe vízhajtó, zsírégető és anyagcsere fokozó hatású. Enyhíti a vese-és hólyagbántalmakat, segít megtisztítani a bőrt és eltüntetni a pattanásokat.
A kökény bogyója sem maradhat ki a sorból, hiszen sebgyógyító hatással rendelkezik. A kökény óvja az érfalakat, és az ereket, így csökkentve a keringési problémák előfordulásának kockázatát. Mivel a kökény egyaránt zsírcsökkentő, valamint vizelethajtó is egyben, így tökéletes alapanyagává vált a fogyasztószereknek. A kökény igazi jó barát a haj és a bőr számára, hiszen rengeteg olyan vitamin található meg benne, amely a bőrünk és a hajunk egészségéért felel.
De még a stressz leküzdésében is segítségünkre lehet. Ehhez a kökény reszelt kérgéből kell teát főzni. A kökényben ezen kívül rengeteg olyan anyag található, amelyek segítenek meggátolni a rák kialakulását.
Ezeket a finomságokat készítheted kökényből
A kökényből saját magunk számára is készíthetünk finomságokat, de már előre gondolhatunk a karácsonyra is, és ajándékként is kiváló választás lehet, ha valamilyen kökényből készült finomsággal kedveskedünk a számunkra fontosaknak.
1. Készíthetünk lekvárt a kökényből. Ehhez szükségünk lesz 4 kg kökényre, 40 dkg mézre, 1 darab fahéjrúdra és 2 gramm citromsavra. A kökényt mossuk meg, és tegyük fel főni annyi vízben, amennyi elfedi. Forrás után 15-20 perc alatt meg fog puhulni. Ekkor passzírozzuk át egy szűrőn úgy, hogy a magok ne kerüljenek bele. A lepasszírozott kökényhez adjuk hozzá a fahéjat, a cukrot és tegyük vissza főni.
A kökényből számtalan finomság készíthető. Akár még whiskey-t is ízesíthetünk vele. Fotó: Shutterstock
A forrástól számítva, körülbelül 40 percig főzzük, alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett, és a főzés utolsó pár percében adjuk hozzá a citromsavat és ha szeretnénk, egy kis természetes zselésítőt, pektint. Töltsük sterilizált üvegekbe, majd fordítsuk pár percig fejjel lefelé, hogy sokáig eltartható legyen. Ezután tegyük pár napra száraz dunsztba.
2. Szörpöt is készíthetünk. Ehhez tisztítsuk meg a kökényszemeket, majd tegyük fel főni annyi vízben, amennyi ellepi. Amikor megpuhult, szűrőn passzírozzuk át, majd öntsük fel újra vízzel és rövid ideig főzzük. Ezután passzírozzuk le újra. Adjunk hozzá literenként körülbelül 70 dkg cukrot. Forraljuk fel, majd adjunk hozzá borkősavat, 3 literhez körülbelül 1 kiskanálnyit. Ezután főzzük pár percig kis lángon. Még forrón öntsük steril üvegekbe, és a tetejükre szórjunk egy késhegynyi szalicilt. Zárjuk le jól, és tegyük száraz dunsztba. Itt hagyjuk kihűlni. Felbontás után tartsuk hűtőszekrényben.
3. De a felnőtt italokhoz is kiváló. Készíthetünk belőle például kökényes whiskey-t is. Ehhez körülbelül 280 gramm kökényre és 140 gramm cukorra lesz szükség, továbbá 1 liter whiskey-re. A három összetevőt turmixoljuk össze, majd öntsük steril üvegbe. Hagyjuk állni pár hónapig, majd szűrjük át gézlapon. Ezután már fogyaszthatjuk is.
4. Zselét is készíthetünk a kökényből. Ehhez remek társasága lesz a körte. Tegyünk fel hozzá 1 kg cukrot egy lábosban kis lángon és melegítsük fel. Főzzünk meg 1.35 kg almát és 1.35 kg kökényt, külön-külön, annyi vízben, amennyi ellepi a gyümölcsöket. Szűrjük le a leveket. Mindkét gyümölcsléből vegyünk egyforma mennyiséget, majd öntsük össze egy lábasba. Adjunk hozzá 450 g felmelegített cukrot minden 570 ml gyümölcsléhez. Addig keverjük amíg a cukor teljesen fel nem olvad, majd forraljuk fel. Tegyük hűtőbe, és várjuk meg, amíg összeáll.
5. Csokoládét is ízesíthetünk a kökénnyel. Ehhez fel tudjuk használni a whiskey-ben ázott gyümölcsöt, de akár vízben is megfőzhetjük hozzá a kökényt, így gyerekek is tudják fogyasztani. Olvassunk meg egy tábla csokoládét vagy étcsokoládét, majd jégkockatartóba öntve adjunk mindegyik kockához egy szem kökényt, és fedjük le a tetejét is csokoládéval. Tegyük a hűtőbe, és miután megszilárdult, készen is van a kökényes bonbon. Egyesével csomagoljuk szép papírba, válasszunk hozzá egy szép dobozt, és már kész is az ajándék desszert.
Kökényben gazdag őszt kívánunk!