A mezőgazdaság által megtermelt nyersanyagok nagy részét 2023-ban is az élelmiszeripar dolgozta fel, másik részét feldolgozatlanul exportáltálásra került. A NAV-adatbázis 2023-as előzetes adatai szerint az élelmiszeripari szakágazathoz sorolt vállalkozások száma 2023-ban 3892-re csökkent, ami 5,1 százalékos visszaesést jelent 2020-hoz képest. Az élelmiszeripari vállalkozások 91,4 százaléka a kis és mikrovállalkozásokhoz tartozott, míg további 8,6 százalékon a nagy és közepes méretkategóriába sorolt cégek osztoztak – írja 2023-as Élelmiszeripari kapacitásjelentésében az Agrárközgazdasági Intézet.

Majd bemutatták néhány élelmiszervonal teljesítményét és kapacitáskihasználtságát:

A sertésvágó vonalakra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 71,5 százalék volt 2023-ban a beérkezett adatok alapján. Az átlagos évi üzemnapok száma 166 nap, az átlagos napi üzemórák száma 6 volt. A TOP 5 sertésvágással foglalkozó cég a teljes termelt mennyiség 65 százalékát adta –

A beérkezett adatok alapján a zöldborsókonzerv-gyártó vonalakon – a 2020. évi mennyiségnél (44,2 ezer tonna) valamivel többet – 44,6 ezer tonna zöldborsót dolgoztak fel 2023-ban. A gyártóvonalra jellemző súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató a 2020. évi felméréshez hasonlóan alakult, 48,4 százalék volt, az átlagos évi üzemnapok száma 27, az átlagos napi üzemórák száma 24 volt 2023-ban.

Az olajosmag-feldolgozásban adatot közlő cégek 2023-ban 2,2 millió tonna olajos magot dolgoztak fel, ez 16 százalékkal több, mint 2020-ban. A gyártóvonal óránként 285 tonna alapanyagot pörkölt, hántolt vagy csomagolt. A vonal súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 84,6 százalékot tett ki a tárgyévben.

A beérkezett adatok alapján 2023-ban 772,2 ezer liter tejet pasztőrözhettek volna egy óra alatt. Magyarországon az egy óra alatt előállított tejkészítmények esetén a natúrsajt-gyártás 29,9 tonnát ért el (2020-hoz képest 5 tonnával nőtt, az elmúlt pár évben több új cég kezdett bele a sajtkészítésbe). A natúrsajt-gyártó vonallal rendelkező vállalkozások súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 65,6 (4 százalékpont csökkenés), míg az ömlesztettsajt-gyártó sornál 30,4 százalék volt 2023-ban (ami 3,1 százalékpontos növekedést eredményezett 2020-hoz képest). A 2023-as évre vonatkozóan 37-ből 34 vállalkozás küldte be az adatát, amely szerint 47,7 ezer tonna jégkrémet állítottak elő. Ez a 2020-as termelt mennyiségnek mindössze a harmada lett.

Néhány gyártóvonal 1 óra alatti termelési kapacitása, 2023

Néhány kiemelt gyártóvonal 1 óra alatti termelési kapacitása, 2023 – Forrás: AKI

A malmi őrlővonalaknál a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsági mutató 74 százalék volt 2023-ban a beérkezett adatok alapján. Átlagosan 211 üzemnapon 15 órán át dolgoztak 2023-ban. A búzaőrlő vonalaknál a súlyozott átlagos kapacitáskihasználtság 80,6 százalék volt 2023-ban, amely az előző 2020-as felméréshez képest közel 3 százalékponttal magasabb. A beérkezett adatok alapján a friss kenyér 2023. évi termelt mennyisége 16 százalékkal esett vissza 2020-hoz képest, az egy óra alatt termelhető mennyiség, azaz a műszaki kapacitás pedig 24,7 százalékkal csökkentA gyorsfagyasztott pékárugyártás területén 2020 óta, csakúgy mint az azt megelőző három évben, jelentős kapacitásbővítés történt. Az egy óra alatt termelhető mennyiség, vagyis a műszaki kapacitás másfélszeresére nőtt az elmúlt három évben. A termelt mennyiség a 2020. évi közel 100 ezer tonnáról 138,6 ezer tonnára emelkedett.

A csokoládét és csokoládékészítményeket gyártó vonalon a TOP 5 cég az éves termelés 96,5 százalékát adta, éves termelt mennyiségük valamivel több mint 22,6 ezer tonna volt. A cukorkaárut gyártó vonal súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 87,6 százalékot tett ki a vizsgált időszakban. A TOP 5 cég az éves termelés 97,8 százalékát adta.


A beküldött információk alapján a haszonállat-takarmány gyártósorának súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 73,5 százalék volt a 2023-ban, ami 1,0 százalékponttal magasabb a 2020-as értéknél. A haszonállateledel-gyártással foglalkozó, takarmánygyártó sort működtető vállalkozások 68,6 százalékának nem a haszonállateledel-gyártás, hanem mezőgazdasági tevékenység, állattenyésztés a főtevékenysége, és ők adták a termelt mennyiség 43,6 százalékát.

A borpalackozó vonalakon – 0,75 literes vezérgyártmányra számolva – 740,5 millió darab palackot állítottak elő a vizsgált évben, a kapacitáskihasználtság súlyozott átlaga 51,8 százalékot tett ki. A gyártósoron átlagosan 88 napon keresztül folyt a termelés napi 6 órában. A sörgyártó vonalakon egy óra alatt termelhető mennyiség 264,8 ezer liter volt hazánkban 2023-ban, ennek a 96 százaléka az 5 legnagyobb cégnél állt rendelkezésre a beérkezett adatok alapján.

A beküldött és feldolgozott adatok alapján az ásványvíz-palackozó cégek által előállított mennyiség 828,5 millió liter volt 2023-ban, a vállalkozások súlyozott átlagos kapacitáskihasználtsága 40,7 százalékot tett ki. Az üzemegységek átlagosan 200 üzemnapon közel 10 órán át dolgoztak 2023-ban – írja az AKI.

Forrás: Agrárközgazdasági Intézet

Indexkép: Shutterstock