A fejes saláta nagyon sok rostot tartalmaz, ezáltal hozzájárul a rossz, azaz az LDL-koleszterin szintjének csökkentéséhez, miközben segít a vércukorszint szabályozásában. A rostok segítenek az egészséges testsúly fenntartásában is, és egyes tanulmányok szerint az olyan betegségek kockázatait is csökkenthetik, mint a vastagbélrák, torokrák, emlőrák, nyelőcsőrák és szájüregi rák.
A rostokban gazdag saláta könnyen eltelít, miközben csak kevés kalóriát tartalmaz, ezért kiváló táplálék fogyókúra esetén.
A saláta bővelkedik egészséges zsírokban, ha pedig szeretnénk növelni az egészséges zsírok arányát étkezés közben, akkor készítsük a salátánkat növényi olaj, például olívaolaj, és magvak, diófélék felhasználásával. A salátához nagyon jól illik a dió és az avokádó is, melyek kiváló forrásai az egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavaknak, tovább fokozva a saláta egészségre gyakorolt pozitív hatásait.
A fejes saláta az egyik legsokoldalúbb zöldség – fotó: Shutterstock
A saláta bővelkedik K-vitaminban is, ezért a rendszeres salátafogyasztás hozzájárulhat a csontok egészségének fenntartásához.
A fejes saláta a karotinoidoknak is gazdag forrása, melyek nagyon pozitívan hatnak a szem egészségére: segítenek a látás javításában, és megvédik a szemet a káros hatású szabad gyököktől.
A rendszeres salátafogyasztás segíti az izmok építését és az energia fenntartását is.
A saláta nemcsak a rostoknak, de a folátnak is gazdag forrása, melyek mindegyike fontos szerepet játszik a szív egészségének megőrzésében, csökkentve a stroke, a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait.
Forrás: gyogyszernelkul.com