Az állattenyésztési élelmiszerláncban tevékenykedő, hasonló gondolkodású uniós partnerekből álló „Európai Állattenyésztés Hangja” elnevezésű csoport újabb kommunikációs anyagában egy új tanulmány eredményeit mutatja be, mely kutatás a zöldség-, a gyümölcs- és a vöröshús-fogyasztás átfogó hatásait vizsgálta a cukorbetegség kialakulásával kapcsolatban. A tanulmány megállapította, hogy a mértékletes vörös hús fogyasztása védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegség ellen – írja a nak.hu.
Egy új tanulmány megállapította, hogy a mértékletes vörös hús fogyasztása védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Az említett kutatás a zöldség-, a gyümölcs- és a vöröshús-fogyasztás átfogó hatásait vizsgálta a cukorbetegség kialakulásával kapcsolatban, amely betegség ma már a harmadik vezető egészségügyi probléma világszerte.
Ez az anyagcserezavar, amelynek kialakulása főként a helytelen életmódhoz köthető, az elégtelen inzulintermelés és/vagy a szervezet hatékony inzulinfelhasználására való képtelensége miatt alakul ki. 2021-ben világszerte 537 millió felnőtt élt cukorbetegséggel és ez a szám 2045-re várhatóan 783 millióra emelkedhet. Összességében elmondható, hogy a cukorbetegség mára már jelentős közegészségügyi kihívássá vált, a tendencia lassítása érdekében pedig hatékony stratégiákra van szükség.
.jpg)
A tanulmány szerint a vörös húsok fogyasztásának „védő tartománya" 200 kcal/fő/nap (≈ 100-120 g/fő/nap) körül van – fotó: pixabay.com
Egy, a Global Burden of Disease (GBD) elnevezésű anyag 2019-es átfogó adatait felhasználó tanulmány megállapította, hogy a 2-es típusú cukorbetegséggel kapcsolatos problémák mintegy 25,7%-a világszerte az étrendünkhöz kapcsolódik. Ez rávilágít arra, hogy étkezési szokásaink milyen jelentős szerepet játszanak a cukorbetegség kialakulásának kockázatában. Ezenkívül az egészségtelen ételek fogyasztása tovább ronthat a helyzeten, mivel az növeli a túlsúly vagy az elhízás valószínűségét, ami tovább fokozza a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
A zöldségek, a gyümölcsök és a vörös húsok fogyasztásának a cukorbetegség kialakulására gyakorolt hatásáról komoly vita folyik, ezen élelmiszereknek a vércukorszintre és az inzulinmarkerekre gyakorolt hatásaival kapcsolatban eltérő következtetések születtek. Ezek a különbségek szorosan összefügghetnek a regionális eltérésekkel, ezért elengedhetetlen, hogy egy átfogó megközelítést alkalmazzunk, annak érdekében, hogy teljes mértékben megértsük ezeknek az étrendi tényezőknek a cukorbetegség kialakulására gyakorolt sajátos hatásait.
Ez az új kutatás a 2021-es adatokra támaszkodó Global Burden of Disease elnevezésű anyag, az ENSz Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete (FAO) és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatait összesítette, hogy elemezze a zöldségek, a gyümölcsök és a vörös húsok fogyasztásának a cukorbetegség kialakulására gyakorolt hatásait, figyelembe véve az országonkénti/régiónkénti és évenkénti különbségeket.
A cél az volt, hogy megértsük ezen élelmiszerek fogyasztásának a betegségek kialakulási kockázatában betöltött szerepét az egy főre jutó fogyasztás fényében a 2021-es évre vetítve és megvizsgáljuk a 2010 és 2021 közötti időszakra vonatkozó tendenciákat. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy a betegségek kialakulásában betöltött szerepük világszinten nőtt 2010 és 2021 között, amely eredményhez azonban az egy főre jutó zöldség- és gyümölcsfogyasztás növekedése, ellenben a vörös hús fogyasztásának csökkenése társult – írja a nak.hu.
.jpg)
A tanulmány megállapította, hogy a mértékletes vörös hús fogyasztása védelmet nyújt a 2-es típusú cukorbetegség ellen – fotó: pixabay.com
A válasz a mértékletes fogyasztásban rejlik
Ami a zöldségfogyasztás és a cukorbetegség kialakulásának kockázata közötti kapcsolatot illeti, a kutatási eredmények azt mutatták, hogy a több zöldségfogyasztás általában a cukorbetegség alacsonyabb előfordulási gyakoriságával jár, de a túlzott fogyasztás negatív hatásokkal járhat.
A zöldségek gazdagok élelmi rostokban, amelyek segítenek a vércukorszintet és a koleszterinszintet, valamint a testsúlyt szabályozni, vagyis olyan tényezőkben játszanak szerepet, amelyek csökkentik a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, különösen az egészséges egyének esetében. A mértékletes zöldségfogyasztás (kevesebb, mint 80 kcal/fő/nap ≈ 320 g/fő/nap) javíthatja a bélrendszer egészségét és antioxidáns hatást fejthetnek ki, ami tovább csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Ezzel szemben a túl sok zöldség fogyasztása (több, mint 80 kcal/fő/nap ≈ 320 g/fő/nap) a tápanyagegyensúly felborulásához, például elégtelen fehérje, vitamin- és ásványi anyag bevitelhez vezethet. Ez növelheti az olyan metabolikus, azaz az anyagcsere-folyamatokhoz kapcsolódó kockázatokat, mint az elhízás és a magas koleszterinszint, ami viszont növeli a cukorbetegséggel kapcsolatos szövődmények kialakulásának és a halálozásnak a kockázatát. Hasonlóképpen, a mértékletes gyümölcsfogyasztás (kb. 40-100 kcal/fő/nap ≈ 80-250 g/fő/nap) a legalacsonyabb kockázattal jár, köszönhetően az úgynevezett antidiabetikus tulajdonságokkal rendelkező polifenolos vegyületeknek.
De míg a mértékletes gyümölcsfogyasztás segíthet a vércukorszint szabályozásában, a túlzott gyümölcsfogyasztás (100 kcal/nap felett) inzulinrezisztenciához és oxidatív stresszhez vezethet a túl sok fruktóz miatt.
A vörös húsok tekintetében a kutatási eredmények azt mutatták, hogy a magasabb arányú, de nem túlzott mértékű vörös hús bevitel kevesebb új cukorbetegség kialakulásával jár együtt; a mértékletes vörös hús fogyasztás csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát, míg a túl alacsony és a túlzott mértékű vöröshús-fogyasztás egyaránt növeli a kockázatot.
A mértékletes vöröshús-fogyasztás, különösen a sovány és magas fehérjetartalmú húsrészek fogyasztása, segít fenntartani a normál glükózanyagcserét és csökkentheti a vércukor-, az inzulin- és a trigliceridszintet az étkezések után. Ezzel ellentétben a magas telített zsírtartalmú húsok túlzott mértékű fogyasztása károsíthatja az inzulintermelő sejteket, csökkentheti az inzulinérzékenységet, növelheti a testsúlyt, és fokozhatja a cukorbetegség kialakulásának kockázatát.
Az ételek elkészítésének módja szintén fontos, mivel a magas zsírtartalmú termékek magas hőmérsékleten történő főzése/sütése fejlett glikációs végtermékek (AGE) keletkezéséhez vezethet, amelyek fokozzák az oxidatív stresszt és a gyulladást, tovább növelve a betegségek okozta terheléseket – írja a nak.hu.

Az ételek elkészítésének módja szintén fontos – fotó: pixabay.com
A mérték jelentősége – jótékony vagy káros?!
A tanulmány eredményei arra engednek következtetni, hogy létezik egy „védőablak” a mértékletes zöldség-, gyümölcs- és vöröshús-fogyasztás esetében, amely a fogyasztás egy olyan optimális tartományára utal, ahol ezeknek az élelmiszereknek a fogyasztása egészségügyi előnyökkel jár, illetve csökkenti a betegségek kialakulásának kockázatát. A túl kevés vörös hús fogyasztása esetlegesen azzal járhat, hogy nem biztosít elegendő alapvető tápanyagot, például hem vasat vagy jó minőségű fehérjéket a szervezet számára, míg a túlzott mértékű, magas telített zsírtartalmú vagy nem megfelelő módon előkészített (főzött/sütött) vörös hús fogyasztása növelheti a betegségek kialakulásának a kockázatát.
A tanulmány szerint a vörös húsok fogyasztásának „védő tartománya” 200 kcal/fő/nap (≈ 100-120 g/fő/nap) körül van, ezen mértékletes fogyasztási tartomány mellett a vörös húsok segíthetnek a szervezet anyagcsere-egyensúlyának fenntartásában és a betegségek kialakulási kockázatának csökkentésében.
Ezek az eredmények hangsúlyozzák tehát a beviteli mértékek jelentőségét és a mértékletesség fontosságát, megvilágítják, hogy „az adag nagysága teheti jótékonnyá vagy károssá” az adott ételt, mivel még az olyan egészséges élelmiszereknek is, mint a gyümölcsök és a zöldségek van optimális beviteli küszöbértékük, amely feletti bevitel esetén az előnyök már stagnálhatnak vagy csökkenhetnek.
Az egészségügyi szempontból gyakran károsnak tartott vörös húsok, mértékletes fogyasztás esetén védelmet nyújthatnak egyes betegségek kialakulásával szemben, míg az elégtelen mértékű bevitel egészségügyi kockázatokat is hordozhat. Végső soron nem az egyes élelmiszerek démonizálása a legfontosabb, hanem az egészséges, kiegyensúlyozott és teljes értékű étrend fenntartása, rendszeres testmozgással párosítva. Ez a megközelítés elengedhetetlen a cukorbetegség okozta káros hatások hatékony mérsékléséhez és az egészséges állapot hosszú távon történő fenntartásának elősegítéséhez – olvasható a cikkben.
Forrás: https://meatthefacts.eu/
Indexkép: pixabay.com