A növénytermesztés egyre több műtrágyát és öntözést igényel, ami egyre több energiahasználatot jelent, valamint tovább nehezíti a globális felmelegedés elleni küzdelmet.
A Texasi Egyetem kutatói most egy olyan „intelligens talajt" fejlesztettek ki, ami az átlagosnál jobban hidratálja a növényeket, a tápanyag felszabadulása pedig egyenletesebb lehet. A tesztek szerint
a talajnak köszönhetően nagyobbak lettek a növények, a vízfelhasználás pedig jelentős mértékben csökkent.
A vízfelhasználás csökkenése hatalmas terhet vehet le a bolygó válláról. Az édesvíz-felhasználás 70 százaléka a mezőgazdasághoz kötődik. Ez mindenhol problémát jelent, különösen azokon a területeken, ahol az ivóvízből egyébként is nagyon kevés van.
A talaj azért kapta az „intelligens" jelzőt, mert egy speciális hidrogélt adtak hozzá, amely az éjszakák folyamán több párát szív fel a levegőből, amit aztán a nap folyamán a növény gyökerénél enged szabadon. A hidrogél továbbá kalcium-kloridot is tartalmaz, ami szintén lassan szabadul fel belőle – ez biztosítja a növények számára, hogy a létfontosságú tápanyag hosszú időn át adott legyen.
A kutatók laboratóriumi keretek között tesztelték a talajt. 10 gramm talajban növesztettek növényeket, amelyek egy része 0,1 gramm hidrogélt tartalmazott. A szakemberek szimulálták a nappalok és az éjszakák változását. A 12 órás mesterséges éjszaka során 25 Celsius-fok volt 60-90 százalék közötti relatív páratartalom mellett, míg a 12 órás nappalban 35 Celsius-fok volt és 30 százalékos relatív páratartalom.
A mérések szerint a hidrogéles talajban termesztett növények hossza 138 százalékkal nőtt, és 40 százalékkal kevesebb vízre volt szükségük, mint a hagyományos talajban nőtt növényeknek.
Ez lehet tehát a kulcs ahhoz, hogy a mezőgazdaság kevesebb vizet használjon úgy, hogy ez nem megy az élelmiszernövények termesztésének rovására.
Forrás: hvg.hu
Az indexkép csupán illusztráció: Shutterstock