Németországban is tombol a dubajicsoki-őrület, ezért nyolc csokit vizsgáltak meg a baden-württembergi élelmiszer-ellenőrző hatóságok, és az eredmények nem lettek túl szívderítőek. A Spiegel azt írja, többféle színezék, allergén és idegen zsír is található bennük.

dubaji csoki

Nagyon népszerű, és nagyon drága – fotó: Shutterstock

A hatósági vizsgálat során megállapították, hogy a bevizsgált dubaji csokik minőségi meglepően silány volt az árukhoz képest, és olyan összetevőket is tartalmaztak, amiket nem lett volna szabad.

Az élelmiszerügyi, vidékfejlesztési és fogyasztóvédelmi miniszter, Peter Hauk kilátásba helyezte, hogy a csokik ügyében országos vizsgálatot indítanak, miután kiderült, hogy három török minta szezámmagot is tartalmazott, amely az arra allergiás fogyasztókra veszélyes lehet.

Az Egyesült Arab Emírségekből származó öt mintában pedig pálmaolajjal helyettesítették a valódi  kakaóvajat, ami egyértelmű esete a fogyasztók megtévesztésének.

A miniszter hozzátette, hogy az eredeti összetevők hiányát rengeteg színezék használatával próbálták leplezni.


Magyarországon is hódít a dubaji csokoládé őrület, amit mi sem bizonyít jobban, hogy már csempészik is. Októberben és novemberben az osztrák vámhivatal munkatársai a miklóshalmi határátkelőn kétszer foglaltak le dubaji csokit egy török ​​buszban.

A vámosok 2540 darab, mintegy 52 ezer euró (majdnem 22 millió forint) értékű, 200 grammos rudat találtak, amelyeket Ausztriába akartak bevinni.

Első alkalommal 1500 csomagot találtak a jármű csomagtartójában egy különleges akció keretében októberben, november közepén pedig az elvégzett rutinellenőrzés során 16 dobozt találtak ugyanabban a járműben.

"Ellenőrzéseink fontos hozzájárulást jelentenek a szabályokat betartó, valamint a törvénynek megfelelően vámokat és adókat fizető tisztességes vállalatok védelméhez. Az adókat és illetékeket például utak, iskolák és kórházak finanszírozására is felhasználják" – fogalmazott Gunter Mayr pénzügyminiszter.

A dubaji csoki egy speciális arab édesség, egy tejcsokoládéba burkolt desszert, amely belül ropogós kataifi tésztát, pisztáciakrémet és tahinit tartalmaz, amely egyedülálló íz- és textúraélményt nyújt.

Indexkép: Shutterstock