A beporzás akár 200 százalékkal növelheti a terméseredményt – fotó: Pixabay
A tudósok a méheket ketrecekkel megakadályozták abban, hogy egy mandulafa állomány egy részét látogassák, így téve lehetővé, hogy a méhbeporzásnak a termés alakulására gyakorolt hatását pontosan kimutathassák. A kísérleteket tovább kombinálták azzal, hogy a méhek elől elzárt, illetve szabadon látogatott részeken különböző öntözővíz- és műtrágya adagokat alkalmaztak, illetve a fák egy részénél a beporzást kézzel végezték.
Az így végzett kísérletek segítségével, ebben az évben először sikerült pontosan kimutatni, hogy a beporzás a méhek által nem látogatott területekhez képest akár 200 százalékkal növelheti a terméseredményt. Ez azonban a kézi beporzásra nem érvényes, mivel az így kezelt fák csak kevés és apró gyümölcsöt hoztak.
A fent vázolt kísérletek egyértelműen bebizonyították (amit már korábban is tudtunk), miszerint a fásszárú növények esetében a beporzás elengedhetetlenül szükséges, és a trágyázásnál, illetve az öntözésnél sokkal fontosabb, mivel az utóbbiak nélkül a fák hozhatnak bizonyos mennyiségű termést, a beporzás nélkül elérhető termés értéke viszont az önköltséget is alig fedezi.