A sörkészítéshez szükséges maláta egyharmadát őszi, kétharmadát tavaszi árpa pedig felhasználásával állítjuk elő. A sörárpa minőségére a környezeti tényezőkön és az arra alkalmas fajtákon kívül jelentős mértékben hat az alkalmazott agrotechnika. Minősítés során derül ki, hogy a megtermelt árpa alkalmas-e söripari célra vagy csak takarmány árpaként lehet eladni alacsonyabb felvásárlási áron. Tehát ha szeretjük a jó sört és a sörárpa termesztés során magasabb jövedelmet szeretnénk elérni, megfelelő agrotechnikával tehetünk is érte. Termesztési technológiájuk némileg eltér a takarmánynak termesztett árpáétól. Az őszi vetések nem optimális körülmények között zajlottak, a tavaszi vetési körülmények is várhatóan nehezek lesznek.

A múlt évi csapadékos időjárás rányomja bélyegét az őszi és a tavaszi árpatermesztési technológiára egyaránt, az általánosan alkalmazható eljárásokat a kialakult helyzet sok esetben felülírja. Egészen biztos, hogy a terület jelentős részén nem a megszokott módon lehet és kell az aktuális munkákat elvégezni.  A környezeti tényezők és a termesztési technológia minden eleme befolyásolhatja, befolyásolja a mennyiségi és minőségi mutatókat. A technológián belül a tápanyag ellátással kapcsolatos kérdések kerülnek megválaszolásra.  Az okszerű, harmonikus növénytáplálással a kedvezőtlen befolyásoló tényezők hatását mérsékelni tudjuk. 2011 tavaszán éppen ezért a korábbi gyakorlattól eltérően nagyobb hangsúlyt kell adni a tápanyag ellátás tervezésére kivitelezésére.
Alapvetően mi okozza a felmerülő problémát: