Sokakban kering az a tévhit, hogy a csavaros kupakkal kapható borok gyengébb minőségűek. Valójában azonban a sok finom bort a termelő borász több okból tartja ilyen palackban. Nézzük csak meg az ausztrál borokat, a legtöbb nagyon drága és kiváló minőségű változatokat is csavaros kupakkal zárják le, a tendencia pedig világszerte növekszik.
A parafa története
Minden eddiginél többen kezdtek el áttérni a csavaros borospalack használatára. A parafa alternatívájaként megjelent változat a 21. században már elterjedtebb, mint korábban. Az igaz, hogy a 17. század óta a parafa a borosüvegek fő záreleme, amit parafa kérgéből készítenek. A tölgyfa a Földközi-tenger nyugati részén található Portugáliában, Spanyolországban és Észak-Afrikában. A világ palackzáró dugóinak nagy része Portugáliából származik, nem véletlen, hogy az ország elsődleges exportcikkének számít - írja a LoveToKnow.
Miért fontos a borosüvegek megfelelő zárása?
A palack megfelelő zárása megóvja a bort az oxidálódástól, így nagyon nem mindegy, hogy mit használnak ehhez. A parafa több évszázadon keresztül remek megoldást jelentett, azonban sok esetben könnyen törik és nem lehet újra felhasználni. Sok esetben az alkoholt is be tudja szennyezni, különös ízt és aromát kölcsönözve ezzel az italnak.
Ennek oka, hogy a boripar alternatív palackzárakat kezdett el keresni annak érdekében, hogy javítsák a minőséget. Emellett az új megoldásra azért is szükségük volt, mert el akarták kerülni a rossz dugók miatti költséges pénzügyi veszteségeket. Az egyik alternatíva, amely erőteljesen behatolt a piacra, a csavaros borosüveg volt.
Mit jelent ez?
Egyes becslések szerint 12-ből egy palack szenved parafa szennyeződéstől. A dugós boroknál ez azt jelenti, hogy trikolór-anizol (TCA) kerül bele, ez egy olyan vegyület, ami akkor képződik, amikor a parafák előállításához használt klóros fehérítőszer reagál a parafában már jelen lévő penészgombával.
A TCA a pincészetek csöveiben, lefolyóiban és hordóiban egyaránt előfordulhatnak. A jelenlétének gyakorisága a parafában az elmúlt években nagy valószínűséggel az eladott borok megnövekedett mennyiségének és a parafa minőségének a kereslet kielégítése miatti csökkenésnek tudható be. Ez a gyakoriság arra késztette a borászokat, hogy más megoldás után nézzenek.
Nincs ok az aggodalomra
A csavaros borospalackok megbízhatóak. Nem számítanak új keletűnek, hiszen több évtizede léteznek. A borászoknak és a vásárlóknak is egyre jobban elegük lett a parafából, így a kereslet a csavaros palackok felé indult el.
Nagy előnye, hogy kényelmesen és könnyen eltávolítható, egyetlen gyors csavarás és a bor máris fogyasztható. Vissza lehet zárni, ráadásul sokkal konzisztensebbé teszi a borkészítési folyamatot.
Nincs szükség hozzá semmilyen plusz eszközre a konyhában, mint a dugóhúzó. Nincs parafa, nincsen szennyeződés, mind a fehér- mind a vörösborok esetében használható megoldás. Nincsen többé egyetlen parafadarab sem, amely az üvegben lebeg vagy beszorul.
A csavaros üveg ugyanúgy megőrzi a bor illatát, gyümölcsösségét, a karakteres jegyeit, képes javítani a minőségi állagot.
A parafa teljes kiiktatása több ország gazdaságát is rosszul érintené - fotó: pexels.com
Jó hír, hogy nyugodtan tárolhatjuk őket függőlegesen vagy az oldalukon. Emellett nem valószínű, hogy a hőmérséklet hatására kitágul vagy összehúzódik. A bor jól záródik, kevésbé hajlamos az oxidációra.
Nehézségek
Hozzá kell tenni, hogy amíg a parafa egy megújuló erőforrás, addig a csavaros kupak nem az. A pincészeteknek át kellene állnia erre a megoldásra, azonban a legtöbb kistermelő ezt nem engedheti meg magának. A dugók felszámolása ráadásul negatívan érintené az Ibériai-félszigeten és az Észak-Afrikában található parafatermelő országok, főként Portugália gazdaságát.
Az tehát biztos, hogy a csavaros kupakok életképes alternatívának számítanak, számtalan előnyüknek köszönhetően. A hagyományos megoldással azonban egyelőre még nehezen veszik fel a versenyt. Ami viszont garantált, hogy az ilyen üvegbe kerülő alkohol cseppet sem rosszabb minőségű, mint a parafával ellátott palackban kapható borok.