Tavasszal, ha nem is tömeges mennyiségben, de megjelenik a piacokon a spárga, melyet jellemzően húsos köte­gekben kínálnak. Idén is lehet már vásárolni friss termést. A korábbi években nőtt a népszerűsége, de mivel nem a legolcsóbb növényről van szó, az elmúlt időben a vevők is kevesebbet vásárolnak belőle – írja a szoljon.hu

spárga

Nem a legolcsóbb, de sokan szeretik – fotó: pixabay.com

Jót tesz a spárgának a csapadékos időjárás

A spárgaszezon Magyarországon jellemzően április elejétől június elejéig, közepéig tart, a legjelentősebb termőterületek pedig Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében találhatók.

Hubai Imre Csaba, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara vármegyei elnöke a szoljon.hu kérdésére elmondta:

Nincsenek pontos adataink arról, hogy nálunk mekkora területen foglalkoznak vele, a kamara ugyanis a 3000 négyzetméter alatti termőterületeket nem tartja nyilván. Ez a növény a laza, homokos talajt kedveli, így főként a Duna–Tisza közén kedvezőek számára a viszonyok. A mostani csapadékos időjárás egyébként jót tesz neki, bár a tavaszi komolyabb fagyokat nem viseli jól, igaz, erős fagyok vármegyénk nagy részén nem voltak

spárga

Sokféleképpen elkészíthető – fotó: pixabay.com

Várhatóan gyengébb lesz a termés

A szolnoki piacon minden évben találnak zöld spárgát a vásárlók a rákóczi­falvi Pozderka Lászlónál, aki a múlt héten kezdte meg az árusítást. Elmondása szerint az idei termést jelentős mértékben befolyásolja a tavalyi aszály, ami miatt nem tudtak jól fejlődni a növények. Ez előreláthatóan gyengébb termést fog eredményezni.

Az első hajtásokat áprilisban sajnos elvitte a fagy, ha ez nem történik, már három héttel korábban is lehetett volna szedni. A piaca egyelőre még most sem lendült fel, keveset vesznek az emberek. Az infláció, az áremelkedések miatt a vásárlók meggondolják, mire adják ki a pénzüket. Amikor olyan hétköznapi élelmiszerek ára is magas, mint a hagyma vagy a burgonya, válogatnak, hogy mit tudnak nélkülözni. A spárga ára is emelkedett. Én félkilós kötegekben kínálom, 1200–1500 forintos áron. Aki nagyon szereti, igyekszik egészségesen étkezni, az így is megvásárolja, de bizonyára nem fog annyit venni belőle

– mondta Pozderka László.

spárga

Amellett, hogy finom, még egészséges is – fotó: pixabay.com

A kínálat bőséges, több fajtából is lehet választani

Annak ellenére, hogy a spárga őshonos Magyarországon, a magyar gasztronómia csak a 15–16. századtól fedezte fel magának. A 20. századig igazi ritkaságnak számított, főként az előkelőségek, úri konyhák csemegéje volt. Napjainkban számos elkészítési módját ismerik.

A piacokon és az áruházakban leggyakrabban a zöld és a fehér spárgával találkozunk:

  • a fehér spárga a föld alatt terem meg, enyhébb az íze, fogyasztás előtt pedig meg kell hámozni.
  • a zöld spárga a földfelszín felett terem meg, ehető nyersen is, lehet grillezni, párolni, elkészíthető tojással, bundában, halhoz, húshoz, és még csak meghámozni sem kell
  • a lila fajtája is ismeretes, amit igen markáns íz jellemez, az elkészítési módja a fehér spárgához hasonló.

A spárga zsenge, megvastagodott hajtásai, sípjai ízletesek, gazdagok A-, B1-, B2-, B6-, C- és E-vitaminban, de jelentős a folsav-, kalcium-, vas-, foszfor- és káliumtartalmuk és antioxidánsokat is tartalmaznak.