A Szőlészeti és Borászati Konferencia rendezvény célkitűzése évről-évre az, hogy a szakmai előadások során a BASF kollégái összefoglalják, mit jelent az integrált gondolkodás a szőlő- és borágazatban. A BASF célja továbbá bemutatni, hogy a vállalat hogyan tudja segíteni partnereit a döntéshozatalban munkájuk során, a minél nagyobb sikerek elérése érdekében. -Éppen ezért a konferencia témái azokat a hozzáadott értékeket képviselték, amelyek a BASF-termékek alapját alkotják.

Krasznai Gábor, a BASF Agrodivíziójának vezetője megnyitójában kiemelte, hogy az ágazat fejlesztése közös ügy, ami érdekében óriási előrelépést tett a cég a szakma számára:

2013-tól Magyarország a BASF közép-európai szőlős technológiai fejlesztő központjává vált. -Így a BASF kollégái a partnereik helyi tapasztalatainak ismeretében dolgozhatnak az újításaikon.

A konferencia tételmondataként két szót választott a társaság: "Gondoskodás. Gondolkodás." A szlogen mindent tartalmaz, amire egy XXI. századi szőlésznek-borásznak szüksége van a kihívásokkal szemben vívott harcok közepette.

Mégis milyen nehézségekkel kell megküzdeniük a szőlőtermelő gazdáknak és a borászoknak?

A konferencia előadói feltárták azokat az összetett kihívásokat, amelyek a következő években veszélyeztethetik az ágazatot és összefoglalták azokat az innovációkat és fejlesztéseket, amelyekkel biztonságos megoldásokat adhatnak ezekre.

Dr. Füzi István, a BASF fejlesztőmérnöke, előadásában rámutatott az utóbbi 3 év legnagyobb tanulságaira. A szélsőséges időjárási körülmények megnehezítik az előrejelzést, hiszen nem tudhatjuk, hogy mi történik olyan viszonyok között, amelyek még ismeretlenek számunkra. Ebből következik, hogy megnőtt a jelentősége a szőlőben végzett kórtani és fenológiai megfigyeléseknek.

Szeretnénk, ha egy számítógépes program megmondaná, hogy mi a teendő a növényvédelemben, - és így kevesebbet kellene kint járni a területeken - a tendencia mégis éppen ennek az ellenkezője! Több helyszíni vizsgálatra van szükség, állandóan, sok ültetvényben kell figyelni a fertőzést! A BASF szöveges szőlővédelmi előrejelzései tartalmazzák ezeket a vizsgálatokat és tapasztalatokat is.

Najat Attila, a BASF kertészeti kultúrákért felelős termékmenedzsere összefoglalta a szőlészet-borászat külső környezeti kihívásait. A klímaváltozás hatásaitól kezdve, a növényvédelemmel kapcsolatos szabályozás változásán át a borpiaci világtrendekig - még a társadalmi, fogyasztói elvárásokat is kimerítette a prezentáció. Az előadás természetesen rávilágított a nehézségek megoldásaira is és arra, hogy mivel járulhat hozzá a BASF a kihívások leküzdéséhez.

Az előadások közé iktatott kávészünet jó lehetőség volt a testi-lelki felfrissülésre. A pihenésre szánt negyed óra alatt is új ismeretségek köttettek a résztvevők között és remek alkalom nyílt a BASF munkatársainak személyes megismerésére is.

Dr. Totth Gedeon vendégelőadó, a Budapesti Gazdasági Főiskola intézetvezető főiskolai tanára olyan aktuális, a szűk szakmán túlmutató marketingismereteket osztott meg a közönséggel, amelyek ma már elengedhetetlenek a sikeres üzletpolitikához. Hangsúlyozta, hogy milyen fontos az ágazat számára a bormarketing, a borturizmus és a települési brandépítés közötti szinergiák kihasználása.

Hoffmann Péter, a BASF fejlesztőmérnökének előadása az idei évben a szőlőkben várható  legnagyobb kihívásokkal foglalkozott. A szőlőlisztharmat- és peronoszpórajárványok kiindulópontja egyaránt a helyben képződött és áttelelt fertőzőanyag. Lényeges különbség azonban, hogy amíg a lisztharmatgomba kazmotéciumaiban található aszkospórák gyakorlatilag már ősszel fertőzőképesek, és így a termőtestek tavaszi felnyílásakor azok közvetlenül megbetegíthetik a gazdanövényt, addig a peronoszpóragomba áttelelt oospórái egy átalakulási folyamaton mennek keresztül, amelynek egyes lépései más-más környezeti feltételekhez kötöttek.

A BASF szőlővédelmi előrejelző rendszere mindkét kórokozó esetében nagy pontossággal képes mutatni azokat az elméleti veszélyhelyzeteket, amikor az elsődleges fertőzések bekövetkezhetnek. Ami a növényvédelmi munkák tervezését illeti, ez az egyik legfontosabb támpont.

A szakmai program végeztével a vendégek borai kerültek a középpontba.

A délutáni kóstoló során a résztvevők bemutatták egymásnak boraikat, az esti bor-roulette játékban pedig egy 7 tételből álló borsor tulajdonságainak megfejtésében mérték össze tudásukat a kollégák.