Az észak-izraeli székhelyű, mintegy 30 éve működő Genetic Herbs Ltd. vállalat kezdeményezésére 100 százalékban digitalizált és automatizált bazsalikomtermesztő üzemet rendeztek be – írja a freshplaza.de.
A cég korábban többféle levélzöldség termesztésével is foglalkozott, ezt mára kizárólag a bazsalikomra specializálódott, hogy nagyobb figyelmet tudjon fordítani a termesztés kritikus műveleteire.
Bazsalikomtermesztés – Fotó: Pixabay
Az egész termesztési folyamatot számítógépes rendszer felügyeli, amely az ültetéstől a növényápolásig és öntözésig mindent automatikusan irányít, biztosítva a fűszernövény kifogástalan minőségét és abszolút egyöntetűségét. A termesztés középpontjában a környezet és az emberi egészség védelme áll.
Amint Tzahi Mordecháj, a vállalat társtulajdonosa elmagyarázta, a bazsalikom termesztésében rendkívül fontos a szükséges nedvesség fenntartása a betakarítás előtti és az azt követő szakaszban is. Ez lényegesen fékezi a vírusfertőzést, és csökkenti a vírusoknak a felhalmozódását, végül pedig azzal az előnnyel is együtt jár, hogy a megtermelt bazsalikom az átlagnál legalább 15, de akár 20 nappal hosszabb ideig eltartható.