A csirimojó (cherimoya) egy Európában kevéssé ismert szubtrópusi fa, amelyből azonban régóta jelentős területű ültetvények vannak Spanyolország Andalúzia tartományában – írja a freshplaza.com.

Csirimojó

A csirimojó igazán különleges gyümölcs – Fotó: Pxfuel

A növekvő európai kereslet kielégítése érdekében a spanyol szállítók már több európai piacra eljuttatták a csirimojó zöldessárga, pikkelyekkel borított héjú, alma nagyságú gyümölcseit, ebben az évben pedig már 50 ezer tonnát tudnak azokból az európai országokba szállítani.

Az európai fogyasztók minden bizonnyal hamar meg fogják kedvelni ezt a gyümölcsöt annak kellemes íze és magas vitamintartalma folytán. Az éves spanyolországi termésnek már jelenleg 75 százaléka a német, holland, angol, francia, belga és marokkói piacra kerül.

A spanyol termesztők szeptembertől május 15-ig folyamatosan képesek a kereskedőket ellátni, és képesek lesznek versenyben maradni a dél-amerikai országokkal, amelyek évente több százezer tonna csirimojót termelnek. Arra is különösen vigyáznak, hogy a piacra egyszerre túl nagy mennyiséget ne zúdítsanak, mert az újabb konkurenseket vonz a termelésbe, és lerontja az árakat, amint az avokádó és a mangó esetében történt.