A portál szerint a kutatók olyan rostragasztót vontak ki a növényekből, amellyel a szétszóródó, szemcsés homokot megfelelően összetapadó és növénytermesztésre alkalmas talajjá lehet átalakítani. Ilyen átalakítást az ország több területén már befejezettnek lehet tekinteni, mivel a sivatag helyén már cirokot, paprikát és más zöldségnövényeket termesztenek. A kutatócsoport legutóbb egy belső-mongóliai sivatag egy részét tette termővé.
A kutatóknak a sivatagban sikerült paprikát termeszteni – Fotó: pixabay.com
Zhao Chaohua, dékánhelyettes elmagyarázta, hogy az átalakítás sikerét növeli, ha az első években mélyen gyökerező növényeket vetnek az új földbe, és hozzátette, hogy a termővé tett területeken előállított növényi termékek minősége kifogástalan volt. A kutatók ugyanis csak a talaj legfelső, 20–30 ceniméteres rétegét változtatták meg, így a növények gyökérzete könnyen hatolhat annak mélyebb (homokos) rétegeibe.
Ez a felfedezés korszakalkotó jelentőségű lehet a világélelmezés szempontjából, mivel ha a világ közel 15 millió km2 (1.500 millió hektár) kiterjedésű sivatagjainak akár csak egy kis részét sikerül termővé tenni, az is több millió ember évenkénti fejadagjának előállítását teheti lehetővé.