A latin-amerikai országok többsége – különösen a trópusi és szubtrópusi vidékeken – kedvező adottságokkal rendelkezik a gyümölcstermesztés szempontjából, de ugyanezek az adottságok a kártevő rovarok szaporodásának is kedveznek. A szóban forgó országok exportját így sok esetben akadályozza a gyümölcslégy fertőzöttség, mivel ezek a rendkívül szapora és agresszív rovarok a gyümölcs belsejébe rakják petéiket, és ezzel élvezhetetlenné teszik a gyümölcsöt. Ennek a veszélyes kártevőnek az irtására egy környezetbarát módszert dolgoztak ki a sterilizálás segítségével – írja az iaea.org.
Sterilizálják a kártevőket hogy így szorítsák vissza őket - fotó: pixabay.com
Mexikóban már a gyümölcslégy kártételét gyakorlatilag tűrhető szintre szorították, jelenleg a hím steril rovarokat – a FAO és az IAEA szakértőinek közreműködésével Guatemalába és a délebbre fekvő országokba exportálják, mivel onnan a kártevők tömege újra eláraszthatja az országot.