Az idén június 11-én tartották meg az éves hagyományos szakmai tanácskozásukat a cseresznye- és meggytermesztők NAIK Gyümölcstermesztési Kutatóintézet Érdi Kísérleti állomásán. Most is zsúfolásig megtelt a tágas tanácsterem. Az épület előtt egy rázógép várta az érdeklődőket. A programnak nemzetközi rangot adott Evangelos Gklavakis görögországi tapasztalatainak ismertetése.
Az első előadó Csizmadia György, a FRUITVEB alelnöke „Hogyan lehet versenyképes a magyar cseresznye és meggy?” címmel hívta fel a figyelmet a magyar gyümölcsmarketing hiányára és az ezzel összefüggő árkialakítási problémákra.
Kitért a versenyhelyzetünk elemzésére is, valamint a fejlesztési lehetőségeinket is számba vette. Előadásában markáns hangsúlyt kapott a gyümölcsértékesítés területén érzékelhető marketingmunka hiánya, amelyre részben visszavezethetők azok az árproblémák is, amelyektől manapság olyan hangos a szakma. Alapos döntés előkészítésre és piacismeretre van szükség a termőhely kiválasztástól a korszerű termesztéstechnológia alkalmazásáig az eredményes termesztéshez hangsúlyozta – melyet személyes példákkal is illusztrált.
Szabó Tibor Újfehértói Kutató Állomásról bemutatta az újabb nemesítésű meggyfajtákat. Békefi Zsuzsanna a különböző csomagolóanyagok és a szüreti időpont hatását vizsgálta az Aida cseresznyefajta minőségváltozására a tárolás során.
Schöffer Péter a Morello Gyümölcstermesztő és Feldolgozó Kft. és a BIO Morello Kft. részéről ismertette a meggytermesztésben alkalmazható ökológia technológia előnyeit és hátrányait.
Visszatérő probléma a csonthéjasok verticilliumos hervadása címmel Izsépi Ferenc tartott előadást. A csonthéjasok verticilliumos hervadása napjainkban is jelentős problémát jelent a termesztők számára. A betegséget két gombafaj, a Verticillium dahliae és a Verticillium-albo atrum okozhatja. Ezeknek a fajoknak több mint 400 gazdanövénye ismert, köztük számos termesztett növényünk, valamint gyomnövények is. A kórokozó a talajból fertőzi meg a fákat, gyökéren keresztül hatol be, majd a vízszállító elemekben terjedve eljut a lombkoronába. Hervadást okozó toxint termel, valamint a tracheák eltömődését okozza, ezáltal váltja ki a fák idő előtti pusztulását.
![meggy meggy](https://static.agroinform.hu/data/cikk/2/3066/cikk_23066/DSC04685.jpg)