A tavasz beköszöntét mi sem jelzi jobban semmint az, hogy a boltok polcain megjelent a szamóca – bár egyelőre nem a hazai, mivel arra áprilisig még várni kell. Sokak kedvenc gyümölcse előreláthatóan az idén sem lesz olcsó, az import ára kilogrammonként most akár több ezer forintra is rúghat, azonban a belföldi termés megjelenésével mérséklődhet majd – írja az index.hu
Az import szamóca ára kilogrammonként akár több ezer forintra is rúghat – fotó: unsplash.com
Folyamatosan kapható
A szamóca – vagy ahogy sokan ismerik az eper – korábban idénygyümölcsnek számított, aminek az utánozhatatlan ízét nyár elején élvezhettük.
Napjainkra már "négy évszakossá" vált, hiszen alig akad olyan időszak az évben, amikor nem lehet kapni, annak eredményeképpen, hogy folyamatos az import.
Magyarországon a szamóca szüretelése az üvegházakban és fűtött fóliákban április 10-20. között indul, a fűtetlen termesztőberendezésekben pedig április közepén, végén számolhatunk a betakarítás megkezdésével. Ettől az időponttól kezdve már a piacokon megjelenik a magyar szamóca, de nagyobb mennyiségben csak a szabadföldi kultúrák betakarításának kezdetével, azaz május első felében számolhatunk. A szezon az időjárás függvényében egészen június közepéig is eltarthat – mondta Apáti Ferenc, a FruitVeb elnöke.
Az import olcsóbb a hazainál
2022-ben az előző két évhez képest a termelők kifejezetten rossz évet zártak. Nagyon megugrott a fajlagos termelési költség, miközben az értékesítési árak nem változtak. Tavaly április vége felé egy kiló magyar szamóca termelői ára a nagybani piacon 2000-2400 forint körül volt. Az importtételeknél ennél tágabb árintervallum volt jellemző: 3,0-4,5 euró közötti áron értékesítettek a viszonteladók.
A FruitVeb tapasztalatai szerint 2021-hez képest tavaly valamelyest nőtt az importvolumen – nagyon sok szamóca érkezett Görögországból – aminek az a magyarázata, hogy a háború miatt a görögök is elveszítették az ukrán és az orosz piacot, így akár ár alatt is eladták a termést.
Érdemes a hazai friss szamócára várni – fotó: unsplash.com
Megemelkedtek a betakarítási költségek
Tavaly Lajosmizse környékén a szedők körülbelül 1500 forintos órabérért vállalták a munkát. Összességében még jó szezont zártak korai fűtött fóliások, a hidegfóliások viszont kisebb termést takaríthattak be.
A hazai gyümölcsöt majdnem a teljes biológiai érettség állapotában takarítják be, míg a görög vagy spanyol szamóca ki kell, hogy bírja a kétnapos szállítási időt
– mondta Apáti Ferenc, majd hozzátette, hogy a helyben termelt magyar áru az importnál mindig jobb minőséget feltételez, mert a gyümölcsöt teljes biológiai érettségben szedik le, nem szállítják napokig, azaz ízélményben sokkal többet kínál, emiatt pedig érdemes akár valamivel nagyobb árat is megadni érte.
Hazánkban fő fajtáknak továbbra is a korai Clery, a korai-középérésű Asia és középérésű Joly hármasa számítanak. Tavalyi újdonság az ígéretesnek tartott középérésű Lycia, ami egyelőre bevezetés alatt áll, így még nem lehet megmondani, hogy a következő pár évben mennyire lesz sikeres.
Jelenleg nagyjából 600-700 hektáron termesztenek szamócát, de nagyon nehéz pontos számot mondani a rengeteg kistermelő miatt, akik egy hektár alatt termelnek – fotó: unsplash.com
Egyre kisebb a hazai termőterület
Míg 2008 és 2015 között a szamóca hazai termőterülete 500 hektárról 800 hektárra emelkedett, addig az utóbbi években folyamatos kismértékű területcsökkenés figyelhető meg.
Jelenleg nagyjából 600-700 hektáron termesztenek szamócát, de nagyon nehéz pontos számot mondani a rengeteg kistermelő miatt, akik egy hektár alatt termelnek. A termőterületek 40 százalékán szabadföldi, 60 százalékán pedig takarás alatti termesztés folyik.
A fedett felületnek körülbelül a fele esővédő fóliatakarásnak minősíthető, és csak a másik fele fólia vagy az üvegház. Hazánkban korszerű üvegházakban nem nagyon termelnek szamócát, csak a 10-30 éves, zöldségtermesztésből visszamaradt, felújított üvegházakat hasznosítják erre, de ezek területe is csak néhány tíz hektárra tehető.
A lassú felmelegedés kedvezne a piacnak
A korábbi évek tapasztalatai szerint mindig jót tesz a termelőknek és a piacnak, ha a tavasz csak lassú felmelegedéssel köszönt be, hiszen így nem tudnak azonos időben megjelenni a fűtött, a fóliás és a szabadföldi tételek.
Viszont, ha az április hirtelen felmelegedést hoz, akkor a szamóca nehezebben és nyomottabb áron értékesíthető a túlkínálat miatt.