Az édesiparban fűszerként használt fahéjjal a desszertekben gyakran találkozhatunk. Azt viszont csak kevesen tudják, hogy ez a trópusi eredetű fűszer, magas alkaloid tartalma révén, a kertészeti növények termesztésében is jól hasznosítható. A porított fahéj például papír zsebkendő segítségével az ültetendő növények szárára kötve – egyszeri alkalmazással is – hatékonyan segíti, és gyorsítja a palánták gyökeresedését és általában a növényi gyökerek fejlődését.
A fahéj minden háztartásban megtalálható és csodákra képes a kertben – fotó: MTI/Varga György
Ugyanakkor a fahéj – alakaloid tartalmára támaszkodva – gombaölő szerként is viselkedhet, és melegvizes oldatát a növények gyökérzónájára szórva kifejezetten védi azokat a gombás fertőzésektől, illetve a kártevőktől, és segíti a mechanikai sérülések helyreállítását. Ezen felül elriasztja, illetve elpusztítja a gyökereken megtelepedő hangyákat.
Ezeket a védekezési módokat azonban, természetesen csak kis méretekben, házikertekben lehet alkalmazni, de szobanövények talajába szórva is védelmet nyújthat több kellemetlen kártevő ellen.
Forrás: agroxxi.ru.