Az uq.edu.au portál cikke emlékeztet arra, hogy a fokhagyma betegségmegelőző hatását világszerte ősidők óta ismerik, sőt a népi gyógyászat régen azt tartotta róla, hogy "elűzi a gonosz szellemeket".
|
Újabban viszont ausztrál kutatók megállapították, hogy maga a fokhagyma is vírusokkal fertőzött lehet. Sőt lehetetlen találni olyan fokhagyma növényt, amely teljes mértékben minden vírustól mentes lenne, és ilyen növényt még szövettenyésztés útján sem lehet előállítani.
A fokhagyma is vírusokkal fertőzött lehet, de ez nem csökkenti a vírusölő hatását – Fotó: Pxfuel
Az ausztrál Queenslandi Egyetem növényvirológus professzorai, John Thomas és Stephen Harper különösnek tarják, hogy ez a közismerten vírusölő növény vírusokkal megfertőződhet.
Ugyanakkor azt is egyértelműen megállapították, hogy a termesztés során a növényt megfertőző vírusok – ugyancsak érdekes módon – szinte egyáltalán nem befolyásolják a fokhagyma fejlődését, terméseredményét, illetve annak vírusölő hatását, sőt egyes, fertőzött egyedeknél az átlagnál erősebb ilyen hatást tapasztaltak.
Ennek a talánynak a megfejtése azonban az elméleti virológusok feladata. Ettől függetlenül, a fokhagyma továbbra is használható, sőt ajánlható a kisebb vírusfertőzések otthoni kezeléséhez.