Pálinka, szőlőmag-olaj, szőlőliszt, komposzt. Sok minden készíthető az erjedés után letisztult újbor üledékéből, vagy akár a szőlősajtolás szilárd maradékából. A gazdák régen is tudták már ezt, így aztán a borkészítés minden melléktermékét hasznosították. Aztán néhány éve új szabályhoz kellett alkalmazkodniuk a borászoknak.
- Az uniós csatlakozás óta a borászati melléktermékekkel kötelező elszámolni, ezért le kell adni a törkölyt is – mondja Frittmann János borász. - Ezt változtatta meg most a jogszabály. A törköllyel kötelező ezután is elszámolni, de nem kell leadni. A borseprőt le kell adni, és el kell vele számolni, akárcsak az egyéb borászati melléktermékekkel.
- A mi cégünk is, az összes többi környékbeli céghez hasonlóan, egy erre szakosodott begyűjtő vállalatnak adta le a borseprőt és a törkölyt – teszi hozzá Simor Eleonóra, a Dr. Kuti Szőlészeti és Borászati Kft. marketing előadója. - Ők ezért ellenszolgáltatást nem fizettek, egyedül a szállítási költségünket térítették meg.
- A komposztálás lehetőségével élni fogunk és továbbra is készíttetni fogunk saját pálinkát, de a szőlőmaggal ugyancsak próbálkozni fogunk – mondja Frittmann János. – A törkölynek pozitív élettani hatása van, és én egyáltalán nem tekintem mellékterméknek. Ezért a későbbiekben ezekből a borászati melléktermékekből megpróbáljuk kihozni a maximumot.
- Az a legenda járja, hogy a borászok nem mernek ezzel kapcsolatosan nyilatkozni, és tartanak a környezetvédelmi hatóságoktól.
- Sokan melléktermékként tekintenek rá, de ez abszurditás. Ez éppen olyan természetben előforduló anyag, mint amit akár a zöldválogatáskor eldobálunk, vagy éppen az eldobott szőlőfürt. Úgy gondolom, ez alapján bárkit meg lehetne büntetni.
- Más országban ez hogyan működik? – fordulok Simor Eleonórához.
- A környező országokban már az elmúlt években enyhítettek ezeken a szigorú feltételeken, úgy tűnik, nálunk még csak most érkezett el az idő.
Az alapvető cél a borhamisítás megfékezése volt, csakhogy, aki valóban meg akarta téveszteni a fogyasztókat, az más módszerekhez nyúlt eddig is. Azonban elgondolkodtató, hogy egy 100 százalékosan hasznosítható anyagot miért ingyen kellett a borászoknak átadnia bizonyos cégek felé. További kérdések is felmerültek a szakmában.
- Az MVH-s támogatásoknak alapfeltétele volt az, hogy az előző borpiaci évben megtermelt összes bormennyiség összes alkoholtartalmának 10 százaléka erejéig le kellett adnunk a seprőt és a törkölyt. Ha ez nem történt meg, akkor nem voltunk jogosultak MVH-s támogatásra. Ha ezt az alapfeltételt kiveszik a támogatási rendszerből, az könnyebbség lesz mindannyiunknak, másrészt többen fogják választani a törköly egyéb megsemmisítési módját.
- A borseprő és törköly kérdését már megoldottnak tekinthetjük, de van még néhány átgondolandó feladat.
- Le kell ülni a borszakmának, és az adminisztrációt töredékére vissza kell szorítani. A jelenlegi rendszerrel saját életünket nehezítjük, plusz költségeket generálunk, amiknek tulajdonképpen nincs semmilyen pozitív hozadéka. Természetesen vannak olyan adminisztratív nyilvántartások, amikre szükség van - mondta befejezésül Frittmann János.
Forrás: Agroinform Hírszolgálat/Gazdakör