Több év után idén úgy határoztak, hogy itt az ideje egy, a cabernet franc fajtára fókuszáló nagyszabású borversenynek: ez a Franc Du Monde. A szervezők a megmérettetésre minden olyan régióból vártak borokat, ahol a Villányi borvidékhez hasonlóan elsősorban fajtaborként tekintenek a cabernet franc-ra.
Franc Du Monde – forrás: villanyiborvidek.hu
A VERSENYRE 4 KATEGÓRIÁBAN LEHETETT NEVEZNI, AZ ALÁBBIAK SZERINT:
- klasszikus: cabernet franc fajtaborok, amelyek legalább 9% alkoholfokkal rendelkeznek;
- prémium: legalább 12 hónapos fahordós érlelésű cabernet franc fajtaborok, amelyek legalább 12,5% alkoholfokkal rendelkeznek;
- muzeális: minimum 10 éves vagy annál idősebb évjáratú (2022-ben 2012-es évjáratú vagy idősebb borok) cabernet franc fajtaborok;
- házasítás: legalább 70% arányban cabernet franc fajtabort tartalmazó házasítások;
„Elhatározásunkat az utóbbi évek komoly tapasztalatai ösztönözték, hiszen 2021-ig a Villányi borvidék már 6 alkalommal szervezett nemzetközi szintű szakmai és közönségrendezvényt, melynek középpontjában e fajta állt. Ennek köszönhetően a legmeghatározóbb európai és újvilági franc termelő régiók bemutatkozhattak a Franc & Franc rendezvény keretében, olyanok, akik hisznek a fajtában és önállóan készítenek belőle bort" – mondta Nagy Gergely, a Tenkes Borvidékfejlesztő Nonprofit Kft. ügyvezetője.
A Franc Du Monde Nemzetközi Borverseny megvalósítása a pandémia miatt 2022-ig váratott magára
A Borvidék már két éve kidolgozta a Franc Du Monde Nemzetközi Borverseny szakmai részleteit és forgatókönyvét, ám a tényleges megvalósítás a pandémia miatt 2022-ig váratott magára.
„Elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy kiegészítve az éves Franc & Franc programunkat egy nemzetközi Franc borverseny életre hívásában is úttörők legyünk. A víziónk egy olyan borverseny volt, ami a cabernet franc-ról szól" – tette hozzá Kovács Boglárka Dóra, a Villányi borvidék marketingvezetője.
A villányi termelők kiemelt figyelmet szentelnek a fajtának, amely a nemzetközileg elismert szakértő, Michael Broadbent véleménye szerint „Villányban találta meg természetes otthonát". A Borvidék célja nemcsak felhívni a figyelmet a cabernet franc értékeire, de új, előnyös szakmai ismeretségek és partnerségek kialakulását is elősegíteni a szakmai esemény megszervezésével.
A borok értékelése rangos nemzetközi bírálók által történt, ahol a szakmai munkát két Master of Wine is segítette – fotó: villanyiborvidek.hu
8 országból 101 minta érkezett
Az első világversenyre 8 országból 101 minta érkezett be: Franciaországból, Szlovákiából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Törökországból, Magyarországról, sőt még Argentínából is küldtek bormintákat a versenyre. A legnagyobb érdeklődés a prémium kategória iránt mutatkozott, itt 67 bort neveztek a borászatok.
A borok értékelése rangos nemzetközi bírálók által történt, ahol a szakmai munkát két Master of Wine is segítette.
A SZAKMAI ZSŰRI TAGJAI:
Cees van Casteren MW , Ximena Pacheco , Orodán György, Győrffy Zoltán , Sebestyén Csilla, Pasi Ketolainen MW, Fiáth Attila, Németh Ágnes, Davide Bortone, Sue Tolson, Niklas Bergquist, Romsics László, Vancsik Ivett, Jeroen Terhorst, Joel B. Payne, Tomislav Ivanovic
A szakértők a verseny tapasztalatainak összegzésekor elmondták, hogy a cabernet franc-ok átlagminősége nagyon magas volt. A verseny szabályzatnak megfelelőn a nevezett minták mindössze 30%-a lehetett érmes. Így a díjazott borok mind 89,2 pont felett szerepeltek!
A FRANC DU MONDE NEMZETKÖZI BORVERSENYEN AZ ALÁBBI DÍJAK ÉS ELISMERÉSEK SZÜLETTEK
ARANYÉREM:
- Bock Pince - Cabernet Franc 1993 Muzeális
- Fritsch Pince - Villányi Cabernet Franc 2019 Klasszikus
- Günzer Tamás Pincészete - Bocor Villányi Franc 2019 Prémium
- Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villány - Villányi Cabernet Franc 2002 Muzeális
- Enemigo Wines - El Enemigo Cabernet Franc 2016 Prémium
- Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet - Franc Variáció 2020 újhordó 2020 Klasszikus
- Blum Pince - Villányi Franc 2018 Prémium
- Tajna vineyards & winery - Cabernet Franc 2019 Prémium
- Bodri Pincészet - Bodri Szekszárdi Cabernet Franc "Dűlő" Válogatás 2019 Prémium
- Havas & Timár Pincészet - Franom 2018 Prémium
- Bock Pince - Villányi Franc Ördögárok Selection 2015 Prémium
- Csányi Pincészet - Teleki Tradíció 1881 - Villányi Franc - KOPÁR 2017 Prémium
Az első világversenyre 8 országból 101 minta érkezett be – fotó: villanyiborvidek.hu
EZÜSTÉREM:
- Jackfall Bormanufaktúra - Cabernet Franc 2017 Klasszikus
- Belo Brdo - Cabernet Franc black Label 2017 Prémium
- Havas & Timár Pincészet - Franom Hordóválogatás 2017 Prémium
- Szende Pince - Kopár Villányi Franc 2017 Prémium
- Mokos Pincészet - Villányi Franc Super Premium 2017 Prémium
- Blum Pince - Cabernet Franc 2017 Klasszikus
- Weninger & Gere Pincészet - Villányi Franc (Csillagvölgy dűlő) 2018 Prémium
- Antal Pincészet - Szekszárdi Cabernet franc 2020 Klasszikus
- Vesztergombi Pince - Kerékhegy Cabernet Franc 2017 Prémium
- Lelovits Tamás Pincészete - Villányi Franc 2017 2017 Prémium
- Bock Pince - Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2012 Muzeális
- Bakonyi Pincészet - BIO Villányi Cabernet franc 2020 (Siklós) 2020 Klasszikus
- Mokos Pincészet - Villányi Franc 2017 Prémium
- Csányi Pincészet - Chateau Teleki Villány - Villányi Franc 2017 Prémium
- Bock Pince - Villányi Franc Fekete-hegy Selection 2009 Muzeális
- Bock Pince - Villányi Franc M Selection 2017 Prémium
- Jekl Pincészet - Cabernet Franc 2013 Prémium
- Koch Csaba VinArt Pincészet - Koch Csaba Cabernet Franc 2018 Klasszikus
- Feravino (Enosophia) – Cabernet Franc Miraz 2018 Prémium
- Heumann Pincészet – La Trinitá Villányi Franc 2017 Prémium
- Koch Csaba VinArt Pincészet – 899 Villányi Franc 2017 Prémium
A cabernet franc-ok átlagminősége nagyon magas volt – fotó: villanyiborvidek.hu
A díjakat a borverseny másnapján megrendezett konferencia és eredményhirdetés keretében adták át a verseny szervezői a Bock Borászat konferenciatermében.
A konferencia a Borvidék „Wine Tour Across Borders" HUHR/1901/2.1.3/0095 számú projekt támogatásából valósult meg.
Az ünnepélyes díjátadót követően Cees van Casteren Master of Wine, valamint a Chiléből érkező borász, Ximena Pacheco és Horkay András DipWSET is előadást tartottak a különböző franc-stílusokról.
Az esemény a nevezett minták kóstolójával és büféebéddel zárult.