Lavandula officinalis (angustifolia) – azaz más nevén keskenylevelű levendula, orvosi levendula, szagos levendula – ki ne ismerné ezt az ajakosvirágúak családjába tartozó, a Földközi-tenger vidékéről származó félcserjét? Lilás virágainak kellemesen illatát illóolaj hatóanyagának (linalool, linalil-acetát) köszönheti, de emellett még tartalmaz értékes flavonoidokat, cseranyagokat, kumarinokat is, amelyek hatásáról a későbbiekben lesz még szó.
A sokoldalúan alkalmazható levendula nemzetségbe több mint 30 faj tartozik – fotó: pixabay.com
A levendula régóta népszerű dísz- és haszonnövény
A nemzetség fajai közül a legnagyobb jelentőséggel a valódi (francia) levendula (Lavandula angustifolia), valamint a hibrid (Lavandula intermedia) rendelkezik. Mindkét levendulafaj évelő félcserje.
Közönséges levendula
A Lavandula angustifolia, azaz az közönséges levendula (keskenylevelű levendula, orvosi levendula) régóta ismert, hazánkban is termesztett levendulafaj, ami az éghajlati és talajadottságoknak köszönhetően kiemelkedő illóolaj-minőséggel rendelkezik.
Lombozatának színe a szürkészöldtől az ezüstösig változhat a fajtától, a vízmennyiségtől, a napfényellátottságtól és a tápanyagtól függően. Virágai általában kékeslilák, de a fajtái között megtalálható a fehértől a rózsaszínen át, a világos és sötét liláskékig mindenféle árnyalat. Virágai füzérvirágzatban, május végén, júniusban fejlődnek. A növény fajtától függően változó nagyságú, virágtalan állapotban 25–60 centiméter közötti. Gyökérzete mélyre hatoló (3-4 m), sűrűn elágazó.
A levendulát napos és meleg helyre célszerű ültetni – fotó: pixabay.com
Hibrid levendula
Hibrid levendula (Lavandula x intermedia) a L. angustifolia és a L. latifolia keresztezéséből jött létre. Nevezik provanszi levendulának is. Virágzása nagyjából két héttel később kezdődik, de hosszabb ideig tart. Erőteljesen aromás faj, illóolaj nyerésére elsősorban ezt a fajt termesztik, mert a L. angustifolia-hoz képest nagyobb mennyiségű illóolajat ad (ennek minősége azonban elmarad az angol levenduláétól). Gyökérzete szintén mélyre hatoló, elágazó, a magassága 80-100 cm, a bokorátmérője pedig elérheti a 150 cm-t is. Illóolajtartalma 1-9%.
Mindkét faj hosszú életű, akár 20-30 évig is élnek, termesztésben általában 15-17 évig tartják. A levendulát napos és meleg helyre célszerű ültetni, különösebb talajigénye nincs, de szereti a meszes, agyagos, tápanyagokban szegény földet, szárazságtűrő.
A növény időről időre megújul, az ültetési távolsága pedig attól függ, hogy mit szeretnénk elérni. Amennyiben szegélyt vagy sövényt akarunk kialakítani, akkor 50 cm vagy ennél kisebb is lehet a tövek közti távolság, viszont ha nagy kerek bokrokat szeretnénk, akkor legalább 80 cm-re vagy még annál is nagyobb távolságra ültessük.
A levendula bőrápoló készítmények és kozmetikumok alapanyaga – fotó: pixabay.com
Mire jó?
A levendula szerteágazó gyógyhatásokkal rendelkezik:
- javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet
- antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van
- teája idegnyugtató, görcsoldó, fejfájás-csillapító, eredményesen használható alvászavarok, idegi alapú gyomor- és bélbántalmak kezelésére is ( Tea:1 csésze forrásban lévő vízbe tegyünk 2 teáskanálnyi levendulavirágot, hagyjuk állni 5-10 percig, majd szűrjük le - mézzel ízesítve nagyon finom)
- inhalálással tisztítja a légutakat
- erősíti az immunrendszert
- enyhíti a rovarcsípés okozta kellemetlen tüneteket
- csökkenti az izmok és ízületek gyulladását, hatékony reumás fájdalmak, idegzsába kezelésére fürdő- és bedörzsölőszer formájában (ehhez olaj készítése: 1 maréknyi szárított vagy friss virágot tegyünk jól zárható üvegbe, öntsünk hozzá negyed liter olíva olajat, majd napos, meleg helyen hagyjuk 3-4 napig érlelődni. Szűrjük le, majd a kész olajat tároljuk hűvös helyen és használjuk masszírozáshoz amikor szükséges)
- bőrápoló készítmények és kozmetikumok alapanyaga
További felhasználási lehetőségei:
- Szárított virágja rovarűző, főként molyok ellen hatásos
- Más növény mellé ültetve elűzi a levéltetveket
- Jól mutat a desszertek tetején, aromás fűszerként különleges ízt ad méznek, a lekvároknak és szörpöknek.
A levendulát ipari méretekben is termesztik – fotó: pixabay.com
Mikor takarítsuk be a levendulát?
Az egyik legnehezebb kérdést a termelők szerint is annak a megítélése adja, hogy a levendulánkat mikor kezdjük el betakarítani.
Pontos dátum azért nem létezik erre, mert a hűvösebb tavasz után, vagy ha kevés a napfény, akkor a levendula "beérése" is késhet. Hazánkban a keskenylevelű levendula virágzása június első hete körül kezdődik, majd lassan teljesen kinyílik az összes virág, elindul a száradás, ez a folyamat akár több hétig is eltarthat.
Az aratás időpontja attól is függ, hogy mire szeretnénk a levágott levágott levendulát felhasználni:
- ha csokorban akarod szárítani, akkor kell a virágokat levágni, ha az első két virág kinyílt, miközben a többi rügy még zárt. Ellenkező esetben a szárítás során nagyon sok virág le fog esni.
- ha olajat szeretnél készíteni belőle, akkor a betakarítást a virágok leszáradása utánra kell ütemezd
A levendulát ipari méretekben is termesztik, a desztillációval kinyerhető illóolajáért (például Bulgáriában, Franciaországban, Angliában). Az akár több száz hektáros ültetvényeken a betakarítást tiszta, napos időben, teljes virágzáskor végzik célgépekkel, azaz a levendula aratásra készített kombájnokkal és traktorra szerelhető kiegészítő adapterekkel végzik.