Holott a technológiai újdonságok – szenzorok és robotok – új perspektívákat nyithatnak, biztosíthatják a versenyelőnyt és a fenntartható, magas hozamú termelést. Egy országokon átívelő együttműködés keretében, spanyol, francia, olasz és német egyetemek egy új „szőlőrobotot” fejlesztenek, mely GPS-sel, rendkívüli látással és hőérzékelővel ellátva járhatná a szőlőskerteket. A VineRobot várhatóan képes lesz a szőlőtőkék között mozogni és szenzorjaival fontos és aktuális adatokat begyűjteni; a terméshozamról, vegetatív növekedésről, csapadékmennyiségről, szőlőösszetételről. Ezeket az adatokat egy szoftver segítségével összesíti, majd felhasználja statisztikákhoz és megbízható, gyors, objektív információkhoz juttatja a termelőket.

Kép: www.vignerons-buzet.fr

A projekt legnagyobb előnye, hogy gyorsabb, pontosabb információkat gyűjthetünk be akár nagyobb területeket is átszelve, mégis rugalmasabb és olcsóbb megoldást kínál ez a kis guruló robot, mint a repülő drónok. Ráadásul mások adataival, korábbi termés- és időjárás-információkkal is összehasonlíthatjuk ültetvényünk teljesítményét.

Milyen kényelmes és hatékony lenne, robotunk statisztikáira rápillantva eltalálni a fürtök tökéletesen érett állapotát vagy időben észrevenni a károkozókat, fertőzéseket? Tekintve, hogy már 2014 nyarán bemutatták a prototípust, ez már nem is oly távoli jövő.