A kategóriák legjobbjait egy héttagú, szekszárdi borászokból álló zsűri bírálta el, közel negyven mintából választották ki a csúcsborokat. A pénteki bírálatra a 90 pont felett értékelt vagy a kategóriájában a két legmagasabb pontszámot elért bor került be.
A kiemelkedően jó évjáratot képviselő bort egy évig érlelték hordókban. A borászat vezetője megjegyezte: a díj bizonyítja, hogy a borvidék egyik zászlóshajójának számító kékfrankosból is lehet csúcsbort készíteni.
A kiemelkedően jó évjáratot képviselő bort egy évig érlelték hordókban – fotó: Shutterstock
Szekszárdon az elmúlt három évben két merlot és egy cabernet-merlot házasítás lett a legjobb vörösbor. Az idei versenyre 54 termelő összesen 238 bort nevezett, jellemzően a 2016-18-as évjáratokból. A minták között a legtöbb, 40 kékfrankos volt, emellett 22 cabernet franc, 20-20 cabernet sauvignon és merlot is a nyolc bírálóbizottság elé került.