Idén minden összejött, volt elég napsütés, csapadék, szépek, egészségesek, bő termők a fürtők – mondta nem kis megnyugvással Taschner Kurt. A Fertő tó partján a Ranisch-dűlőben a tervek szerint másfél hét múlva elkezdődhet az Irasi Olivér szürete. Fontos, hogy a korai fehér fajta csak ezen a részen ilyen érett. A többi, magasabban lévő területen azonban további napok, hetek kellenek még a szürethez.újbor

A gazdák, illetve a kereskedők is nagyon várják már az újbort. – fotó: duol.hu

Tavaly, országszerte és Sopronban is mintegy 30-50 százalékkal kevesebb szőlő termett. Így mostanra elfogyott a bor, üresek a pincék. A vörös és a rozé fajtákból van még valamennyi, de a fehér szinte teljesen hiányzik. A gazdák azonban a szüretig sem pihenhetnek, várva azt, hogy a szemek szépen beérnek maguktól.

Továbbra is problémát okoznak a borvidéken az elhagyott szőlők – folytatja Taschner Kurt. Sokszor innen indulnak el a fertőzések, s hiába védekezünk, romlik az eredményesség. A gazos, benőtt területek jó búvóhelyet jelentenek a vadnak. Az állatok pedig már meg is jelentek a dőlőkben. Mi például kerítéssel tarjuk távol a vadat. Ám, aki ezt nem teszi meg, jelentős károkkal számolhat.

A vad mellett egy másik dézsmáló, a seregély is megjelent. Megoldást a hálózás jelenthet. Vagy éppen az, hogy legalább a szüreti kettő hónap alatt csősz járná a dűlőket. Taschner Kurt szerint 10-15 embert kellene ahhoz, hogy eredményt érhessenek el. Ehhez a gazdák összefogására lenne szükség, hiszen a védekezés közös ügyüket, a Soproni Borvidék termését óvná meg.