A színtiszta fahamu hasznos lehet a növényeinknek, de jó tudni, melyik növény esetében érdemes, s melyiknél nem ajánlott a használata. Ráadásul azzal sem árt tisztában lenni, hogy az elégetett színes nyomdaipari termékek káros vegyületeket is tartalmazhatnak – írja a novenyvedoszer.hu
A fahamu nagyon hasznos, de figyelni kell arra, hogy hol alkalmazható – fotó: pixabay.com
Csak megfontoltan a használatával
Sokan szeretnék tudni, hogy jó e a fákra, vagy a fák tövére, virágokhoz, esetleg a zöldséges kertbe a fa hamuja. Tudni kell, hogy mivel a fahamu lúgos kémhatású, így a savanyú talajt igénylő növényeknél eleve nem szabad használni.
Nagyon súlyos károkat okozhat az áfonyánál, a szelídgesztenyénél, a rododendronoknál, vagy az azáleáknál.
A fahamu használatával nagyon sokan esnek túlzásokba, nem gondolva arra, hogy egyes mérések szerint tíz és húsz százalék közötti káliumtartalma van. Ha pedig lakkozott, vagy festett fadarabokat égtünk el, akkor a fahamuba még mérgező anyagok is bekerülhetnek.
A palánták hálásak a plusz tápanyagért – fotó: pixabay.com
Természetes módszer a talaj káliumtartalmának növelésére
Gyakori kérdés, hogy a fahamuval lehet-e keverni a különböző nyomdaipari termékek elégetése után keletkezett anyagot. Míg régebben a nyomdaiparban természetközeli festékeket használtak, ma már a színezékek is műanyag termékekből vannak. Amennyiben ezeket a fahamuhoz keverjük, akkor nem biztos, hogy jót teszünk vele. Emiatt a meztelencsigák elleni védekezésnél is érdemes vigyázni a használatával.
A fahamu felhasználása során célszerű a szakkönyvek által ajánlott 1-2 dekagramm/négyzetméter mennyiségnél maradni, azaz ennyit szórjunk ki, mert ezzel természetes módon dúsítható káliummal a talaj.