Érdekes tudósítást közölt egy újszerű génsebészeti eljárásról az agrilifetoday.tamu.edu. A növénynemesítők több országban egyre gyakrabban használják a géncsendesítésnek is nevezett RNS-interferenciát (röviden RNSi) a növényfajok bizonyos tulajdonságainak módosítására.
Ennek az eljárásnak a lényege (nagyon leegyszerűsítve) az, hogy a kutatók a növények egyes génjeit elcsendesítik, és ezzel kikapcsolják azok nemkívánatos funkcióit anélkül, hogy a gént kioperálnák.
Keerti Rathore, a Borlaug Központ professzora az RNSi-t a világítótestek fényerő szabályozójához hasonlította, amely képes elhalványítani a fényt, de elkerüli az annak teljes kikapcsolásával járó esetleges hátrányokat.
Már 25 évvel ezelőtt az RNSi technológiával sikerült elérni a paradicsom késleltetett puhulását – Fotó: Pixabay
Az RNSi alkalmazásának úttörői közé tartozik többek között a Texas A&M AgriLife Research amerikai vállalat. Több mint 25 évvel ezelőtt (amikor még nem használták az RNSi kifejezést) ezzel a technológiával sikerült elérni a paradicsombogyók késleltetett puhulását és a papaya ringspot vírus elleni védelmét.
Az azóta eltelt időben a kutatók alaposan tanulmányozták a technológia alkalmazási lehetőségeit, és megállapították, hogy az hatékony védelmet nyújthat a vírusokkal és a növényi sejteket megtámadó egyéb kórokozókkal szemben, éspedig környezetbarát módon. Texasban az RNSi segítségével ultra-alacsony gosszipoltartalmú gyapotmagot állítottak elő, így az abból készült olaj az olívaolajhoz közeli minőségűvé vált.
Fentiek alapján, a jövőben ennek a technológiának a szélesebb körű alkalmazására lehet számítani.