Ennek jegyében ebben az évben négy új termékkel jelentkezünk, amiből három termék már ismert hatóanyagokkal rendelkező növényvédő szer, egy termék pedig a növény természetes ellenálló képességét erősítő, foszfonát tartalmú EK műtrágya.

Ettől az évtől Etna 45 WG néven megtalálható egy kizárólag cimoxanil hatóanyagot tartalmazó termék is az Arysta kínálatában, amelyben a hatóanyag önmagában, kiegészítő partner nélkül áll. Sokan gondolhatják azt, hogy a kontakt hatóanyag hiánya jelentős hátrányt jelenthet azokkal a készítményekkel szemben, amelyek gyári kombinációban már tartalmaznak ilyen kiegészítést. Ez bizonyos esetekben akár igaz is lehet, de véleményünk szerint az, hogy az Etna 45 WG kizárólag mélyhatású hatóanyagot tartalmaz, akár előnyt is jelenthet. A készítmény szőlőperonoszpóra elleni felhasználása során olyan kontakt partnert tudunk választani, amely a szőlő adott fenológiai állapotában a legkedvezőbb lehet. Így például a virágzás időszakában lehetőség nyílik a szakmailag leginkább indokolt folpet (Graffiti 800 WG) hatóanyaggal való kiegészítésre, elkerülve a réztartalmú készítmények kedvezőtlen hatását. A későbbiekben viszont lehetőség nyílik a jó hatékonysággal rendelkező, ugyanakkor olcsóbb rezes anyagok (Funguran-OH 50 WP, Copernico Hi Bio) felhasználására.

Az Arysta kínálatában már évek óta megtalálhatóak a szőlő növényvédelme során használt kontakt hatóanyagok, így a mankoceb (Manzate 75 DF), valamint a rézhidroxid (Funguran-OH 50 WP).
Hiányzott viszont egy nagyon fontos hatóanyag, a folpet. Ettől az évtől ez is a rendelkezésünkre áll, Graffiti 800 WG néven, 800 g/kg hatóanyag tartalommal, vízoldható granulátum (WG) formában.
Ugyancsak ebben a modern, felhasználóbarát formában kerül kereskedelmi forgalomba a rézhidroxid tartalmú Copernico Hi Bio termékünk.

Ebben az évben szerepel először az Arysta kínálatában a Phos 60 EU elnevezésű termék, amely foszfonát tartalmú EK műtrágya. A készítményt az elmúlt szezonban már vizsgáltuk a szőlő növényvédelmi kísérleteinkben, és az ott szerzett kedvező tapasztalatok alapján építettük be ajánlatunkba. A termék legfontosabb jellemzője a magas foszfonát-tartalom (652 g/l), amivel kiemelkedik a hasonló termékek sorából. A készítmény „hatóanyaga” serkenti a kezelt növény fitoalexinképzését, amellyel elősegíti a növények kórokozókkal szembeni természetes ellenálló képességének kialakulását. Ez a hatás a szőlőben leginkább a szőlőperonoszpóra esetében mutatkozik meg. Amennyiben a Phos 60 EU-t kontakt hatóanyagú készítményekkel együttesen juttatjuk ki, javul azok hatékonysága. Az 1. sz. kép provokatív kísérletben mutatja a Phos 60 EU készítmény növényi ellenálló képességre kifejtett hatását, amikor önmagában használva vizsgáltuk szőlőperonoszpóra kórokozó esetében.


1.sz. kép: Szőlőperonoszpóra elleni provokatív kísérlet képei

Az alábbiakban az Arysta technológiai ajánlását mutatjuk be a szőlő növényvédelmére:

Somos Ferenc
Arysta LifeScience