„Ha eredményt akarunk elérni, akkor vállalkozni és munkát végezni is csak tisztességesen szabad, ezért a vállalkozásunkra a tisztesség, a becsület és mások véleményének megismerése és elfogadása a jellemző" – árulta el sikerük titkát a Nyilas Birtokot és az azt működtető Solybor Kft.-t lányával alapító Nyilas János. A vállalkozás nemrég kertészet kategóriában az Agráriumért OTP Díjat vehetett át.
Közel három évtized alatt a hússzorosára nőtt a termőterületük, boraik nagy részét pedig ma már külpiacokon, főleg Nyugat-Európában értékesítik.
Nyilas János lányával, Nyilas Ilonával és unokájával, Bodor Nórával (balról) – fotó: Nyilas Birtok/Facebook
A borászatban van lehetőség az alkotásra
Származása és életútja is az agrárium felé sodorta Nyilas Jánost, a szektorban szerzett több évtizedes tapasztalata és a szőlő szeretete okán mindig úgy látta: a borászatban van lehetőség az alkotásra. Így alapította a Solybor Szőlőtermelő és Szolgáltató Kft.-t 1995-ben, lányával, Ilonával.
Akkor a családnak még csak 20 hektár közepes minőségű szőlőterülete volt, borászatát pedig bérelte. Ma már közel 400 hektáron termelnek, s az induló ültetvényt is újratelepítették.
A dinamikus növekedést az alapozta meg, hogy 1998-ban megvásárolták az akkor végelszámolás alatt álló Mátra Termelőszövetkezet vagyonát. Egy évre rá zöldmezős beruházás keretében új telephelyet építettek, korszerű tárolókapacitással és olasz vákuumprésekkel felszerelve. Az ezredfordulón már a külföldi piacokra is szállítottak, napjainkban termékeik 60 százaléka exportra kerül, főként Olaszországba, Svájcba, Németországba, de jelentős a cseh és szlovák kiszállítás is, angliai piacukat pedig most építik.
Ma már saját feldolgozót üzemeltetnek és nemzetközileg jegyzett borászattá váltak
Tapasztalatait Nyilas János már nem csupán lányának tudja átadni, hanem unokájának, Bodor Nórának is, akivel együtt immár három generáció vesz részt a családi borászat vezetésében. Jó érzéssel töltötte el és inspirálta a borászat építésében, hogy lánya, majd unokája is szeretettel és alázattal követte a munkában.
Jó látni, hogy a munkám biztos kezekben marad, hiszen a lányom és az unokám becsülettel viszik tovább és valószínűleg magasabb szinten tudják majd művelni, mint ahogy ezt az apjuk, nagyapjuk csinálta
– fogalmazott az alapító, aki azt is hozzátette:
Ha eredményt akarunk elérni, akkor vállalkozni és munkát végezni csak tisztességesen szabad, ezért a vállalkozásunkra a tisztesség, a becsület és mások véleményének megismerése és elfogadása a jellemző.
Terveik között szerepel a borturizmus hangsúlyosabbá tétele, szeretnék, hogy a hozzájuk érkező vendégek olyan átfogó élményekkel térhessenek haza, amelyek nem egyszerűen kellemes emlékeket jelentenek, hanem olyan tudást is biztosítanak számukra, amelynek később hasznát vehetik a borismerettel kapcsolatban. Szeretnék pincéjüket tovább fejleszteni, borászati technológiájuk színvonalát magasabb szintre emelni.
Jövőképükben fontos szerepet kap a Mátra: mivel szőlőterületüket erdő határolja, vendéglátóhelyet és szállásokat is építenének.
Forrás: OTP Agrár