El tudod képzelni, hogy az olívaolaj-sajtoló üzemek szennyvize egyszer csak a szuperélelmiszerek sztárja lesz? Pedig a római Sapienza Egyetem kutatói épp erre világítottak rá: az olívaolaj-sajtolás során keletkező melléktermék – hivatalos nevén olive mill wastewater, röviden OMW – valóságos kincsesbánya, ami tele van jótékony vegyületekkel.

Ez a sötét színű, savas folyadék sokáig csak problémás hulladéknak számított, de a tudósok most felfedezték benne a rejtett értéket. Az OMW ugyanis nemcsak polifenolokban, zsírokban és szerves anyagokban gazdag, hanem egy sor növényvédő és egészségjavító vegyületet is tartalmaz – köztük különösen értékesek az oligogalakturonidok. Ezek segíthetnek a növények betegségekkel szembeni védelmében is, de mi is profitálhatunk belőlük!

Az egészséged érdekében is ihatod – de csak óvatosan!

Ez a melléktermék már most is megtalálható egyes étrend-kiegészítőkben és funkcionális élelmiszerekben. Az OMW-ben található antioxidánsok segítenek az élelmiszerek tartósításában is, mivel képesek lassítani az oxidációs folyamatokat.

Ami még meglepőbb: az OMW több jótékony anyagot tartalmazhat, mint maga az extra szűz olívaolaj! Mivel ezek vízoldékony vegyületek, a szennyvíz koncentráltabban őrzi meg őket – például akár tízszer több polifenolt és hidroxitirozolt is rejthet, mint az extra szár olívaolaj. A hidroxitirozol különösen izgalmas: ez az egyik legerősebb ismert antioxidáns, amely segíthet a szívvédelemben, gyulladáscsökkentésben, az agyi teljesítmény fokozásában és a bélrendszer támogatásában.


Ha valaki igazán merész, már most is kipróbálhatja az OMW italokat. Az Olive Mill Water Company például fermentált, palackozott változatokat kínál világszerte, amelyeket „shotként" ajánlanak elfogyasztani – vagy akár smoothie-ba keverni, ha az íze túl intenzív lenne.

Egy dolgot viszont nem árt észben tartani: az OMW nem pótolja teljes mértékben az olívaolajat, hiszen nem tartalmaz olyan mennyiségben egészséges, egyszeresen telítetlen zsírokat, mint az olívaolaj.

A mértékletesség viszont kulcsfontosságú! A szakértők szerint napi 20-25 ml a biztonságos mennyiség – túlzott fogyasztása hasmenést, emésztési zavarokat okozhat.

Forrás: vince.hu

Indexkép: Pixabay