A spanyol Castillai Egyetem kutatói legutóbb felfedezték, és kísérletekkel bizonyították, hogy az ózonnal dúsított víz szintén hatékony eszköze lehet a gombabetegségek, többek között a lisztharmat megfékezésének, mivel az ózon deaktivizálja a kórokozó mikroorganizmusokat.
A kezelés nem befolyásolja a bor minőségét – fotó: Shutterstock
Az alkalmazás történhet permetezéssel, egy tőkére 300 milliliter ózondús vizet számítva. Ekkor azonban a permetlé jelentős része (30-40%-a) nem hasznosul (a levegőből elpárolog, vagy a földre hull). Hatékonyabb módszer az endoterápia, azaz az ózondús víznek a szőlő törzsébe való befecskendezése.
Ezt a módszert egyébként már a 15. században Leonardo da Vinci is alkalmazta, amikor az almafa törzsébe injektált arzénnal megmérgezte annak termését. Borászati (önológiai) vizsgálatokkal kimutatták, hogy az ózonnal dúsított vízzel való kezelés nem befolyásolja az adott szőlőből készítendő bor minőségét és aromáját.