Aggódnunk kell?

Vészesen terjednek a TikTok-on azok a videók, amelyekben az emberek sós vízbe merítik az epret, majd azt nézik, hogy apró bogarak másznak ki a gyümölcs belsejéből. Azt hihetnénk, hogy ez átverés, pedig tényleg valóságos. A rovar a foltos szárnyú drosophila - mondja Don Lewis, az Iowa Állami Egyetem rovartani tanszékének professzora, majd hozzátette:

"Ez egy nagyon kicsi gyümölcslégy, ami 2008-ban jelent meg az Egyesült Államokban."

Hozzátette, hogy ez egy nagyon invazív rovar. A vékony héjú gyümölcsöknél, mint az eper és a málna, a légy közvetlenül a héj alá megy és ott rakja le a tojásait, ahol azok aztán lárvákká fejlődnek.

Sós vizes kezelés

A közösségi oldalon található módszer tényleg hatásos, hiszen a sós víz hatására a kártevők kimásznak a gyümölcsből. Ezt maguk a gyümölcstermesztők is gyakran használják minőség-ellenőrzés során, hogy megnézzék, mennyire fertőzöttek a gyümölcsök - írja a Everydayhealth.

„A termelő számára az eper vagy málna cukor- vagy sóoldattal történő áztatása és a lárvák ellenőrzése olyan megfigyelési technika, amelyet annak megállapítására használnak, hogy működik-e a kártevőirtás" – mondja Dr. Lewis.

Ennek oka, hogy a termelők nem akarják, hogy a bogarak akár véletlenül is az eperbe kerüljenek. Bár az emberre nézve nem károsak, megnehezítik mind a gyümölcs eltarthatóságát, mind a tárolhatóságot. A gazdák nem akarják, hogy a gyümölcsök azelőtt menjenek tönkre, hogy a fogyasztókhoz jutnának. Ezért gondoskodnak arról, hogy az eper rovarmentes legyen.

Nem ártalmasak

A szakértő hozzátette, hogy az apró lárvák nem ártalmasak ránk nézve, még ha ott is vannak. Ha felszeleteljük az epret, akkor nem fogunk látni kis fehér lárvákat. Kiemelte, hogy a hűtés megállítja a növekedésüket, így szabad szemmel szinte sosem láthatóak. Ha viszont az epret szobahőmérsékletre tesszük, akkor ott a rovarok egy-két hétig növekednek, csak ekkor érik el azt a méretet, amit már saját szemmel is észreveszünk.

A lárvák mikroszkopikus méretűek, így akár egy-két kiló epret is mehetünk, nagyon kis mennyiségű extra fehérjét fogyasztunk el vele - mondta el Jennie Schmidt marylandi dietetikus.

A szakemberek kiemelik, hogy nyugodtan fogyasszunk epret, teljesen mindegy, hogy milyen formában tesszük ezt. Elmondták, hogy bármilyen zöldséget vagy gyümölcsöt eszünk, mindegyikben lesz valamilyen hiba vagy rovarrész. Az élelmiszerek természetes hibákkal kerülnek a boltok polcaira, de csak olyanokkal, amelyek nem jelentenek veszélyt az emberi egészségre nézve.

Mi minden található az élelmiszerekben?

Egyes ételekben például poloskarészek és egérszőrök találhatóak meg. A konzerv paradicsom például átlagosan 10 légytojást tartalmaz, ami teljesen elfogadható. Ami pedig a fagyasztott spenótot illeti, akár 50 poloskadarabot is tartalmazhat, attól függően, hogy mekkora kiszerelésben vásároljuk meg.

Az eperben fellelhető lárvák tehát csak újabb felfedezések, amik jelzik, hogy ez a való világ. Schmidt például szőlőt is termeszt, ahol gyakori kártevő a szőlőmoly. Azokon az ültetvényeken, ahol ezek megtalálhatóak, ott bizony a préselés során bele is kerülnek a borba. Ez azt jelenti tehát, hogy bizony a borban is ott vannak a kis bogarak.

Az egészséges talajban rengeteg baktérium és gomba él. Ettől az eper még nem lesz rossz vagy káros. - fotó: pexels.com

"Sok embert felháborít ez a dolog, de ez a természet. Ez egy olyan dolog, amivel foglalkozni kell, függetlenül attól, hogy kicsi, nagy, bio- vagy nem biofarmról van szó" - mondta a szakember.

Ahhoz ráadásul, hogy ezek a lárvák ne legyenek jelen, folyamatosan permetezni kellene a növényeket, ami sem a gazdák, sem a fogyasztók számára nem egy vonzó dolog. Nem elég, hogy drágák, sokszor nem is úgy működnek, ahogy azt remélik.

Hogyan fogyasszunk epret?

Mindenki arra kíváncsi, hogyan kell előkészíteni az epret, hogy az biztonságosan fogyasztható legyen. Először is, ne akarjuk sós vízbe áztatni, hiszen ettől csak rossz ízűek lesznek. Ehelyett mindig ellenőrizzék a gyümölcsöt, vágjunk ki minden hibát és sérülést. Persze tisztításra mindenképpen szükség van, hogy megszabaduljunk a növényvédőszer-maradványoktól, valamint a baktériumoktól. Ehhez egyszerűen öblítsük le folyó víz alatt, ami a legtöbb termék esetében bőven elegendő. Szilárd gyümölcs vagy zöldség esetén akár kefét is használhatunk, ha ez megnyugtat bennünket és boldogabban fogyasztjuk el az élelmiszert.

A probléma, hogy az emberek továbbra sem esznek elegendő zöldséget és gyümölcsöt. A Centers for Disease Control and Prevention szerint 10 amerikai felnőttből csupán egy fogyasztja el az ajánlott 2 csésze gyümölcsöt és a napi 2-3 csésze zöldséget. Ezek rossz szokások, aminek a következményei a krónikus betegségek, amelyek egyre nagyobb arányban érintik az emberiséget.