A YOOM™ sötétlila paradicsom tavaly elnyerte a Fruit Logistica Innovációs Nagydíját, a brüsszeli Taste Institute pedig a legmagasabb, három csillaggal díjazta paradicsom ízét, amely így megkapta a „Superior Taste Award” díjat is.
Mitől különleges a sötétlila paradicsom?
A sötétlila paradicsom már színével felkelti a figyelmet. Ehhez társul az érett paradicsom nagyon kellemes cukor-sav aránya, amely jellegzetes édes-savanyú zamatban, az „umami” ízben ölt testet. Az umami egy aminosav, amely más molekulákkal együtt fokozza az ízlelőbimbókra gyakorolt élményt. Emellett ez a sötétlila különlegesség gazdag karotinoidokban, C-vitaminban, magnéziumban és káliumban is.
„Vállalatunk zöldségvetőmag divíziója élen jár a zöldségfajták nemesítésében, munkatársaink elkötelezettek az innováció iránt és azon dolgoznak, hogy a termelő partnereinken keresztül egészséges és ízletes zöldségek kerüljenek a fogyasztókhoz. Ennek az innovatív közös munkának az eredménye a YOOM™" - mondta Antal Gyula, a Syngenta zöldségfélék üzletágvezetője.
Magyarországon kívül több mint húsz országban - Hollandiában, Spanyolországban, Franciaországban, Dániában, Belgiumban és Németországban - forgalmazzák a sötétlila paradicsomot. Szinte valamennyi országban, magas minőségbiztosítási útmutató alapján, helyben termesztik a gazdálkodók.
Sötétlila paradicsom termesztése – Fotó: YOOM™
Hogyan kell termelni a sötétlila paradicsomot?
Hazánkban a Trivega Kft. orosházi és forráskúti kertészetében geotermikus energiával fűtött korszerű üvegházban termelik ezt a különleges paradicsomot. A növények természetes közegben fejlődnek, a káros betegségektől és rovaroktól biológiai növényvédelemmel óvják. Ennek a sötétlila paradicsom tápanyagszükséglete nem tér el más paradicsomfajtákétól, de a betakarítás nagyon érzékeny kérdés.
A tökéletes ízhez és lenyűgöző megjelenéshez elengedhetetlen, hogy minden fürt a növényen érjen be és a legoptimálisabb időpontba szüreteljék.
A sötétlila paradicsom is zöld bogyóként kezdi a növekedést, majd az antocianin hatására – ami egy vízben oldódó természetes pigment – a paradicsom héja elsötétedik. A szín mélysége jelentősen függ a napfényes órák számától: napsütéses időszakban erőteljessé válik a sötétlila fedőszín, alacsony fényellátottságnál viszont inkább csak "kormos" lesz.
A sötétlila fedőszín alatt az érett paradicsom élénk piros. A paradicsom felvágása után ez azonnal árulkodó.
A sötétlila paradicsomokon látszik a csészelevelek árnyéka – Fotó: YOOM™
A termelők viszont nem vághatják fel a paradicsomot, számukra a csészelevél alatti terület színe nyújt információt a paradicsom érettségi fokáról. Ha ez a terület lángpirossá válik, le lehet venni a fürtöt, csomagolható és természetesen fogyasztható.