A magot tartalmazó ételek népszerűsége világszerte jelentősen megnőtt. Az elmúlt években pedig több kérelem is érkezett az Európai Bizottság felé az aztékzsályamag felhasználási feltételeinek módosítása iránt. Ennek okán – az Európai Bizottság kérésére – az EFSA tanulmányt készített az aztékzsályamag általános táplálkozási expozíciójáról és biztonsági értékeléséről.
Megjelent az Európai Bizottság 2020/24 végrehajtási rendelete az aztékzsályamag – közismert nevén chiamag – új élelmiszerként történő kiterjesztett felhasználásáról – fotó: Pixabay
Az EB 2017/2470 bizottsági végrehajtási rendeletében megállapított uniós jegyzékében az aztékzsályamag (Salvia hispanica) új élelmiszerre vonatkozó bejegyzés az e rendelet mellékletében meghatározottaknak megfelelően módosul.
A rendelet a kihirdetését (2019. január 14.) követő huszadik napon lép hatályba.