A hüvelyesek igazi szuperélelmiszerek, amelyek évszázadok óta az emberiség étrendjének fontos részét képezik. A borsótól kezdve a babon át a lencséig ezek a növények nemcsak finomak, hanem tele vannak fehérjével, rosttal és antioxidánsokkal is. Ráadásul rezisztens keményítőt is tartalmaznak, ezáltal segíthetnek a vércukorszint szabályozásában, valamint polifenolokat, csökkentve a szívbetegségek kockázatát.

A hüvelyesek valódi tápanyagbombák, amelyek minden szempontból hozzájárulnak az egészséges táplálkozáshoz és a fenntartható életmódhoz.

Lássuk, melyek a legnépszerűbb és legegészségesebb hüvelyesek, amelyeket érdemes beépíteni az étrendedbe!

1. Földimogyoró – nem dió, hanem hüvelyes!

Bár sokan diófélének hiszik, a földimogyoró valójában hüvelyes. Tele van fehérjével, és több mint 30 féle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Egy 2022-es tanulmány szerint rendszeres fogyasztása csökkentheti a koleszterinszintet és a szívbetegségek kockázatát.


2. Csicseriborsó – a sokoldalú fehérjebomba

A csicseriborsó rostban gazdag és remek növényi fehérjeforrás. Enyhe, vajas íze miatt sok ételben megállja a helyét: salátákhoz és pörköltekhez egyaránt használható.

3. Vesebab – tápanyagokban gazdag és laktató

A nevét a vese alakú formájáról kapta, és nemcsak finom, hanem rendkívül tápláló is. Tele van rostokkal, vitaminokkal, antioxidánsokkal, és csészénként 15 gramm fehérjét tartalmaz, így kiváló választás vegetáriánusoknak is. Különösen sokoldalúan felhasználható, mivel hajlamos magába szívni más összetevők ízét.

4. Zöldborsó – a vitaminok királya

A zöldborsó nemcsak finom és könnyen elkészíthető, hanem tele van A-, C- és E-vitaminnal is. Emellett alacsony a kalóriatartalma, így diétázóknak is tökéletes választás lehet.

borsó

A zöldborsó tele van A-, C- és E-vitaminnal – fotó: Shutterstock

5. Szójabab – Kelet-Ázsia csodája

A szójabab rengeteg fehérjét és rostot tartalmaz. Szójaital és tofu formájában is népszerű, de pirítva önmagában is kiváló snack. Pörköltekhez és currykhez adva pedig krémes textúrát kölcsönöz az ételeknek.

6. Lencse – a legegészségesebb hüvelyesek egyike

A lencse rengeteg fajtája ismert, és mindegyik tele van B-vitaminnal, vassal, magnéziummal, folsavval és káliummal. Magas rosttartalma miatt segíti az emésztést, és sokáig teltségérzetet biztosít.

A hüvelyesek tehát nemcsak finomak, hanem az egészségedre is fantasztikus hatással vannak. Érdemes őket beépíteni az étrendedbe!

Forrás: in.hu

Indexkép: Shutterstock