Nemcsak finom, de igazi kincs az egészségmegőrzés szempontjából az áfonya – derült ki egy friss tanulmányból, mely szerint a kis kék bogyó hatása a bélrendszerre és a szívre is figyelemre méltóbb, mint korábban hittük.

A színes csoda a bélflóra barátja

Az áfonya gazdag polifenolokban, főként antociánokban, amelyek nemcsak élénk színét adják, de segítenek a gyulladások és az oxidatív stressz csökkentésében is. Ezek a vegyületek támogatják a szív- és érrendszer egészségét, javítják az erek működését, és segítenek a koleszterinszint egyensúlyban tartásában.

Emellett az áfonyában található polifenolok pozitívan befolyásolhatják a bélmikrobiomot, amely döntő szerepet játszik az általános egészségi állapotot illetően.


Egy érdekes kísérlet tanulságai

A Nutrients című folyóiratban megjelent új tanulmány egy 12 hetes vizsgálatot ismertetett, amelyben 60 év feletti túlsúlyos és kevéssé aktív felnőtteket vizsgáltak. A résztvevők két csoportra oszlottak: az egyik naponta kétszer áfonyaport tartalmazó italt ivott, míg a másik egy hasonló kinézetű, de hatóanyag nélküli placebo italt kapott.

Mozgás, mintaétrend és áfonyapor

Mindkét csoport egy mérsékelt edzésprogramot is követett. A résztvevők étrendjét és fizikai aktivitását folyamatosan nyomon követték, valamint vér- és székletmintákat is gyűjtöttek tőlük a bélflóra és a vérzsírértékek vizsgálatára.

Mit mutattak az eredmények?

Az áfonyaport fogyasztók esetében pozitív változások történtek a koleszterinértékekben és a bélflóra összetételében is. Egy bizonyos baktériumtípus, a Coriobacteriales incertae sedis mennyisége jelentősen megnövekedett náluk. Ezek a baktériumok segítenek lebontani és felszívni az áfonyában található jótékony vegyületeket, ami arra utal, hogy a szervezet alkalmazkodik az áfonya jótékony hatóanyagaihoz.

Forrás: in.hu

Indexkép: Pixabay