Több mint 3600, élelmiszer-csomagolásban használt vegyszert mutattak ki emberi szervezetben. A Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology szaklapban megjelent kutatás szerint a vegyi anyagok közül körülbelül 100 jelentős aggodalomra ad okot. Ilyenek többek között a PFAS-ok, vagyis az örök vegyi anyagok, vagy a biszfenol A, illetve a ftalátok, amelyek összefüggésbe hozhatók a meddőséggel. Más anyagok egészségre gyakorolt ​​hatásairól egyelőre keveset lehet tudni.

A kutatók korábban 14 ezer élelmiszerrel érintkező vegyi anyagot (FCC) katalogizáltak, amelyek például műanyagból, papírból, üvegből vagy fémből készült csomagolás révén jutnak az élelmiszerekbe. Ezek az anyagok származhatnak az élelmiszer-előállítási folyamat más részeiről, például szállítószalagokról vagy konyhai eszközökről is.

A kutatók ezután ezeket a vegyi anyagokat keresték a meglévő biomonitoring-adatbázisokban, amelyek nyomon követik az emberi mintákban lévő vegyi anyagokat. Arra számítottak, hogy néhány száz FCC-t találnak, azonban 3601-et találtak – az összes ismert FCC negyedét. A kutatók azonban kiemelték, nem tudják egyértelműen kimutatni, hogy ezek a vegyszerek szükségszerűen az élelmiszerek csomagolásából kerültek-e az emberi szervezetbe.


Annak érdekében, hogy minél jobban csökkentsük a szervezetünkbe jutó vegyi anyagok mértékét, érdemes kerülni a csomagolt élelmiszerek vásárlását, és minél több friss, feldolgozatlan terméket enni. Ha mégis muszáj csomagolt ételt vennünk, akkor figyeljünk arra, hogy az élelmiszer ne melegedjen fel a csomagolásban.

Forrás: 24.hu

Indexkép: Shutterstock