Idén januártól már négy rovarfaj (sáska, lisztkukac, alombogárlárva, házi tücsök) jelenhet
meg a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, illetve élelmiszer-összetevőként (például
fehérjelisztként), és további nyolc rovarfehérje vár engedélyezésre. (A rovarfehérjét
tartalmazó élelmiszereken szerepelni kell a „Figyelem! Az élelmiszer rovarfehérjét tartalmaz!"
feliratnak, és e termékeket a többitől elkülönítetten kell árusítani.)

A rovarok emberi étrendbe emelése mellett szól, hogy tápláló és egészséges
élelmiszerforrást jelentenek, előállításuknak pedig mind a szükséges víz, mind a
termőterület, mind a tevékenységgel járó szén-dioxid kibocsátás tekintetében
nagyságrendekkel kisebb az ökológiai terhelése.

A kérdés azonban az, hogy ezt az eddigi étkezési kultúránktól teljesen idegen fehérjeforrást
sikerülhet-e belátható időn belül széles körben bevezetni? Ebben a témában is kíváncsiak
vagyunk a véleményedre, töltsd ki az alábbi kérdőívet!

Indexkép: Shutterstock