Itt a várva várt tavasz, és vele a kerti munkák. Ezekről a munkákról pedig nem érdemes megfeledkezni, hiszen a termésünk múlhat rajta. Vannak ugyanis olyan tavaszi feladatok, amelyeket muszáj ezekben a napokban elvégezni, mert már nem várhatunk velük tovább. Ha tehát nincs fagy, irány a kert!
A gyümölcsfákkal is törődni kell márciusban
Már csak néhány napunk maradt, hogy megtisztítsuk a gyümölcsfák törzsét és a vastagabb ágaikat. De a szőlőtőkék karjait is ilyenkor kell megtisztítanunk. Ezekhez a feladatokhoz szükségünk lesz egy fakaparóra és egy drótkefére.
Ekkor le kell választanunk a kéregpikkelyeket és a kéregfoszlányokat, majd le kell takarítani a fákra rakódott szennyeződéseket. Nagyon fontos, hogy az eltávolított részek ne maradjanak a talajon, és a komposztba se kerüljenek, hanem gyűjtsük össze, és semmisítsük meg azokat. De az is jó megoldás, ha zsákba téve elszállíttatjuk a zöldhulladékként.
A tavaszi metszés is létfontosságú
A tél végi metszés is rendkívül fontos teendő a gyümölcsfák körül. Ha idáig még nem tettük meg, akkor most még van rá lehetőségünk, de már nem sokáig. A ritkító metszés azért különösen fontos, mert általa átláthatóbb lesz a gyümölcsfa koronája, így minden gyümölcsöt kellő mértékben fog érni a napfény, továbbá jóval kevesebb betegség és kártevő fogja megtámadni a gyümölcsfát, ha a koronát jól átjárja a fény és a levegő.
De az is nagyon fontos, hogy le kell metszeni az egymást keresztező, sűrűn nőtt ágakat, és a beteg, törött részeket is el kell távolítani a fákról. Ezen kívül meg kell szabadítani a gyümölcsfákat a törzsön, a törzs tövén, vagy a gyökereken keletkezett sarjaktól, amelyeket tőből ki kell metszeni. A gyümölcsfák körül távolítsuk el a füves, mohás réteget, hiszen ez megakadályozza, hogy az esővíz lejusson a fa gyökeréig, és a tápanyagok egy részét is elvonja a fától.
2-4 évente terítsünk szét a fa törzse körüli talajrészen vékony rétegben érett komposztot vagy érett lótrágyát. Az idős fáknál ezt a külső korona alá tegyük, hiszen ott érjük el a hajszálgyökereket. Ezáltal a fáknak sokkal több tápanyagban lehet részük tavasszal, amikor kihajtanak.
A lemosó permetezés nagyon fontos
Nagyon fontos, hogy elvégezzük a tél végi lemosó permetezést. Nem csak a növényeink, hanem a kertben található összes fából készült bútor és építmény is át kell, hogy essen ezen, hiszen ott is milliónyi kártevő és kórokozó bújhat meg. Erre a kénnel vegyes bordói lé a legalkalmasabb, 1%-os töménységben.
Ahogyan a nevéből is láthatjuk, nem elég csak permetszerűen, hanem nagy mennyiségű permetlével, valóban lemosás szerűen kell elvégezni a permetezést. Fontos, hogy ne sajnáljuk a permetlét, hanem bőségesen mossuk át vele a növényeket. A permetezést akkor kell elvégezni, amikor a nappali hőmérséklet már a fagypont fölé emelkedik.
Ez egyrészt azért fontos, mert így nem fagy rá a permetlé a kezelt növényekre, másrészt ilyenkor a kórokozó gombák spórái és a kártevők tojásai már megkezdik élettevékenységüket. Mivel a tavasz közeledtével már a növényekben is megindul a nedvkeringés, sokkal könnyebben fertőződhetnek meg, így fontos, hogy ezt megelőzzük.
A metszést követően ne feledkezzünk meg a gyümölcsfák sebkezeléséről. Fotó: Shutterstock
A lemosó permetezést szélmentes és csapadékmentes időben végezzük, védőfelszerelésben. Ne hagyjuk ki a gyümölcsfa tetejét sem, hogy mindenhol védve legyen. A leggyakoribb betegségek és kártevők, amelyeket meg tudunk akadályozni az almástermésűek varasodása, a lisztharmatgombák, az őszibarackfák levélfodrosodása, a pajzstetvek, az atkák, a vértetű és a levélbolha. Azonban, ha addig vártunk, míg a gyümölcsfáink virágba borultak, azokat semmiképp sem szabad ilyenkor permetezni, mert azzal elpusztítjuk a beporzásukon dolgozó méheket.
Ha csak gombabetegségek ellen akarunk védekezni, akkor a legcélszerűbb bordói lével permetezni. Ha rovarkártevők is vannak, akkor használjunk mészkénlevet. A metszést követően elvégzett lemosó permetezés megvédi a gyümölcsfákat attól is, hogy a metszés során keletkezett sebeken keresztül fertőződjenek meg, vagy támadja meg őket kártevő.
A talajra is figyelnünk kell
A talaj igazán fontos a növényeink számára. A talajban nagyon sok a kártevő, mint amilyen például a cserebogár, a pajor, a lótücsök. Ezek pedig alig várják a tavaszt, amikor végre eljön az idő, hogy károsíthassák a növényeinket. Ezért vásároljunk talajfertőtlenítőt, amellyel megszórjuk a talajt, majd sekélyen műveljük be a talajba. A túlságosan száraz talajban a vegyszerek nem tudják kifejteni a hatásukat, így a bedolgozást követően öntözzük meg a területet.
Ha balkonládába, vagy cserépbe szeretnénk magot vetni, vagy palántát ültetni, soha ne használjuk el a benne maradt földet. Ennek több oka is van. Az abban korábban élt növény miatt egyrészt lehetnek benne különféle kórokozók és kártevők, másrészt a benne lévő tápanyagot már elhasználta az előző növény. Mindig friss, az adott növény számára ideális földdel töltsük fel a ládákat, cserepeket. A csávázott vetőmag is jó megoldás lehet, hiszen az ellenáll a kártevők és a betegségek támadásával szemben.
Ahhoz pedig, hogy a talaj igazán kiváló legyen a növényeink számára, nem elég fertőtleníteni. Ha szükséges, keverjünk hozzá érett komposztot vagy istállótrágyát, és mindenképp szabadítsuk meg a gyomoktól is, hogy tökéletesen felásott, tápanyagban gazdag, porhanyós talaj várja a magokat és a palántákat.
Mindenkinek jó munkát és bőséges termést kívánunk!