A tojás kiváló reggelinek, de az egyik leggyakrabban használt élelmiszer akkor is, ha ebédet vagy vacsorát készítünk. A tojás fontos része az életünknek és az ételünknek, de vajon honnan tudjuk, hogy meddig lehet felhasználni? Hogy tároljuk, és hogy győződhetünk meg róla, hogy valóban friss? Ugyanis, habár nagyon finom, ha nem jól tároljuk és nem tudjuk, hogy meddig jó, óriási bajt okozhat. Ezért érdemes minél több mindent megtudni róla.
A tojás igazán egészséges, ha mértékkel fogyasztjuk
A tojást a tápértékét tekintve a leghasznosabb élelmiszereink közé soroljuk. A tojásnak kicsi a kalóriaértéke, ugyanakkor fehérjékben dús, zsírokban szegény, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag élelmiszer, így érdemes fogyasztani. Például azért is, mert a tőkelhalmáj után a tojás a második legnagyobb természetes D-vitamin forrás, az élelmiszerek között. Ezen kívül A-, E- és B-vitaminokat, folsavat, kalciumot, vasat, magnéziumot, cinket, káliumot, foszfort és nátriumot is bőségesen tartalmaz.
A tojás kevés telített zsírt tartalmaz, ellenben igen sok benne az omega-3 zsírsav, így fogyasztása véd minket a szívbetegségekkel szemben, de nagyon fontos az agy, a szem és az idegrendszer számára is. Sikerrel harcolhatunk vele az Alzheimer-kórral szemben is, a benne lévő fehérjék pedig elengedhetetlenek a sejtek növekedéséhez és megfelelő működéséhez.
A tojás fehérjéje ráadásul teljes egészében hasznosul a szervezet számára. A fehérjetartalom nagyobb részét a tojásfehérje adja, de a sárgájában is található 40%. Egy tojás elfogyasztása biztosítja napi fehérjeszükségletünk 20%-át. A tojás sokáig feketelistán volt, hiszen úgy vélték, hogy megemeli a koleszterinszintet. Azonban van "jó" és "rossz" koleszterin, amelyből a tojás a jó verziót növeli.
Így tárold és eddig használd fel a tojást
Ha boltban vásároljuk a tojást, akkor viszonylag könnyű dolgunk van, hiszen a legjobb, ha hűtőben tároljuk a saját dobozában. Ráadásul a dobozon jelzik is, meddig lehet felhasználni a tojást. Azonban szerencsére sokan vannak, akiknek saját baromfiudvaruk van, így a tojásért csak a kertbe kell kimenniük.
Az Egyesült Államok Élelmiszerbiztonsági és Gyógyszerészeti Hivatalának (FDA) ajánlása szerint a tojást legkésőbb három héttel a vásárlást követően ajánlott elfogyasztani, hiszen 4-5 héttel a vásárlást követően nagyobb eséllyel megjelenhet benne az ételmérgezést kiváltó szalmonella vagy egyéb baktérium.
Nagyon fontos, hogy csak friss tojást fogyasszunk. Fotó: Shutterstock
Ha van otthon baromfiudvarunk, akkor a legjobb persze ha frissen fogyasztjuk el a tojást, de érdemes előre gondolni azokra az időszakokra, amikor a tyúkjaink már kevesebbet fognak tojni, és eltenni pár dobozzal. A tojásokat nem kell feltétlenül hűtőszekrényben tárolni, de egészen biztosan meg tudjuk hosszabbítani az eltarthatóságukat, ha 4 Celsius-fok alatti hőmérsékletben tartjuk.
De a bátrabbak még le is szokták fagyasztani, így akár egy évig is el lehet tartani. Azonban soha ne héjastól fagyasszuk le, hiszen a fagy miatt a tojáshéj egészen biztosan szét fog repedni. Így hát törjük fel, és úgy tegyük egy tárolódobozba.
Ha ilyen a tojás, meg ne edd
Nagyon fontos, hogy mindig bizonyosodjunk meg róla, hogy a tojás friss, mielőtt belekerülne az ételbe. A biztonság kedvéért éppen ezért egyesével törjük fel, és amennyiben rossz a szaga, és az állaga sem a megszokott, egészen biztosan nem ajánlatos elfogyasztani.
Ha a tojáshéj nyálkás, tapintásakor pedig porszerű anyagot érzünk rajta, akkor az a tojás penészes, és így ne fogyasszuk el. De ha azt észleljük, hogy nem olyan folyékony az állaga, mint szokott, hanem annál sűrűbb, ráadásul a színe sem normális, akkor is váljunk meg tőle.
Azonban a szalmonellát ilyen módszerekkel nem fogjuk tudni észre venni, ezért is fontos betartani, hogy a tojást maximum 3 hétig fogyasszuk el. A tojás frissességét úgy is ellenőrizhetjük, hogy egy tálba hideg vizet engedünk, majd beletesszük a tojást. Ha a tojás lesüllyed a tál fenekéig, akkor friss, ha viszont a felszínen lebeg, akkor nem lehet már fogyasztani.
Megmossuk a tojást, vagy sem?
Ahogyan mindenki a magáénak érzi a legjobb lecsó receptjét, úgy mindenkinek megvan a tökéletes válasza arra is, hogy a tojást mosni kell, vagy sem. A tudományos vélemény azonban az, hogy a vegyszerekkel eltávolítjuk a tojás héját kívül burkoló vékony védőréteget és így a héj pórusain keresztül bejuthatnak a kórokozók, a tojás pedig sokkal gyorsabban fog megromlani. Így, ha ragaszkodunk is a mosáshoz, azt csak közvetlenül a felhasználás előtt tegyük.
Ilyen a tojás belülről
Egy átlagos tyúktojás súlya 50-65 gramm. Ebből 10%-a héj, 60%-a fehérje és 30%-a sárgája. A tojás egyetlen petesejtből és az azt körülvevő tartalék tápanyagokból és védőrétegekből áll. A petesejt, illetve megtermékenyülés után a zigóta, a tojás „sárgája". Ezt veszi körül a fehérje, amely tápanyag raktárként működik.
Ennyi a fogyasztásra ajánlott tojásmennyiség
A vita folyamatosan zajlik, hiszen van olyan szakértő, aki nem ajánlja a tojás gyakori fogyasztását, annak koleszterinszint növelő tulajdonságai miatt, de mivel számos kutatás igazolta a tojás egészségünkre gyakorolt jótékony hatásait, így ma már jóval megengedőbbek a tojás fogyasztásának tekintetében.
Akinek magas a koleszterinszintje, az természetesen bánjon óvatosan a fogyasztásával, a napi ajánlásokat tekintve ugyanis már egy nagyobb tojás fedezi a 74%-át a napi ajánlott koleszterinmennyiségnek. A jelenlegi irányelvek szerint heti 2-6 darab tojás fogyasztása az ajánlott, de ez is, mint minden, teljesen egyénfüggő.
A tojás tehát fontos szerepet tölt be az életünkbe, így érdemes tudni, mikor és hogyan használhatjuk fel.