A magyar bor jövője a minőség, az innováció és a hagyományok tisztelete mentén biztosítható – hangzott el a Veszprém vármegyei borverseny megnyitóján Badacsonyban. A magyar bor hírnevének és piaci jelenlétének megőrzése kulcsfontosságú – hangsúlyozta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézetének badacsonyi kutatóállomásán megrendezett Veszprém vármegyei borverseny ünnepélyes megnyitóján. A miniszter szerint az ilyen rendezvények hozzájárulnak ahhoz, hogy a térség – így különösen Badacsony és Balatonfüred – borai ne csak belföldön, hanem európai szinten is megőrizzék elismertségüket.
Veszprém vármegyében különös büszkeséggel tekintenek a szőlészeti és borászati hagyományokra. Ennek egyik példája, hogy már a Zala vármegyéhez tartozó időszakban is meghatározó borászati központként működött Badacsony, részben Ramassetter Vince munkásságának köszönhetően. Ez a hagyomány ma az innováció és a fejlesztések bázisa lehet, emellett találkozási pontként is szolgál a borászok számára.
Navracsics Tibor kiemelte: "tudjuk, hogy a tájnak lelke van, és ennek a léleknek az ápolói, fenntartói azok a borászok, akik már évezredes hagyományokat ápolnak". Hozzátette, hogy ezek a szakemberek nemcsak a közösségeket tartják össze, hanem gazdasági értelemben is jelentős szerepet játszanak azáltal, hogy munkahelyeket teremtenek, illetve bővítik a régió gasztronómiai és turisztikai kínálatát az innováció és kreativitás révén.
A borversenyre 65 termelő nevezett be összesen 219 borral – számolt be köszöntőjében Sövényházi Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém vármegyei szervezetének elnöke. A benevezett tételek között 174 fehérbor, 11 rozé és 34 vörösbor található.
A vármegye különlegessége, hogy négy borvidék is található területén, ahol számos kiváló borász tevékenykedik – emelte ki Sövényházi Balázs. Hangsúlyozta, fontos cél, hogy a fiatalabb generációkkal is megismertessék és megszerettessék a hazai borokat.
Nyitrainé Sárdy Diána, a Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója az új kutatási irányokat ismertette: a badacsonyi kutatóhelyen már zajlik munka alkoholcsökkentett, illetve alkoholmentesített borokon, emellett narancsborokkal és vegán borokkal is kísérleteznek.
Az igazgató ugyanakkor hangsúlyozta: egy bor valódi értékét a kóstolás pillanatában lehet megítélni, ezért különösen nagy felelősséget jelent a borok bírálata.
Indexkép: Navracsics Tibor Facebook-oldala