A Koji-liszt egy olyan erjesztett termék, amelyet szeszgyártásból visszamaradó gabonaszemek különleges japán technológiával történő feldolgozásával állítanak elő, és Japánban élelmiszer-alapanyagként hasznosítanak.
A skóciai Abertay Egyetem kutatói a közelmúltban az oxfordi székhelyű Fermtech biotechnológiai vállalattal együttműködve felfedezték, hogy ez a termék az egyetem által kidolgozott módosítással csökkentheti a bizonyos csokoládétermékek előállításához szükséges kakaó mennyiségét, mivel az íze hasonlít a kakaó ízére.
Ez a csökkentés a gyártási folyamat kisebb finomításaival együtt elérheti az 50%-ot is, ami a világ kakaótermésének drasztikus visszaesése miatt kiemelkedő jelentőségű.
Koji-liszt kerülhet a csokoládéba kakaó helyett? – Fotó: Pixabay
Amint Andy Clayton, a Fermtech vezérigazgatója, és Alberto Fiore, az egyetem élelmiszer-kémia professzora rámutattak, ez a felfedezés – a jelenleg fenyegető kakaóválságra való tekintettel – újradefiniálja a csokoládégyártás összetevőit, és jórészt elkerülhetővé teszi a csokoládéárak megfizethetetlen magasságba történő emelkedését.
Már több országban felfigyeltek a Koji-liszt ilyen célú hasznosítási lehetőségére, amelynek további előnye, hogy előállításához termőföldre nincs szükség, és szénlábnyoma a kakaótermesztéshez viszonyítva lényegesen alacsonyabb.
Forrás: phys.org
Indexkép: Pixabay