A borászati termékek 2021. évi krízislepárlási támogatásáról szóló 30/2021. (IX. 8.) AM rendelet 2. § (3) bekezdése alapján a lepárlóüzem vissza nem térítendő támogatás igénybevételére jogosult, ha a bortermelőtől krízislepárlási intézkedés keretében borászati terméket adásvétel útján vesz át abból a célból, hogy abból ipari vagy gyógyászati célú nyers alkoholt készítsen – olvasható a Magyar Államkincstár közleményében.
Borászati terméket krízislepárlás céljából lepárlóüzembe beszállítani csak a lepárlóüzem által meghirdetett időszakban lehet. A nyilvántartásba vett lepárlóüzemekről ITT lehet informálódni.
A bortermelő maximum 2000 hektoliter borászati terméket szállíthat be lepárlóüzembe krízislepárlás céljából a támogatási időszakon belül.
A bortermelő maximum 2000 hektoliter borászati terméket szállíthat be lepárlóüzembe krízislepárlás céljából – Fotó: pixabay
Krízislepárlási intézkedés keretében csak olyan borászati terméket lehet lepárlóüzembe beszállítani, amely
- beszállítását vagy beszállíttatását az a lepárlást kezdeményező bortermelő végzi vagy végezteti, aki a borászati terméktétel végső származási bizonyítványán, és a borászati terméktétel első származási bizonyítványán mennyiségarányosan legalább 95%-ban szerepel,
- nem tartalmaz 2021-es évjáratú borászati terméktételt,
- rendelkezik forgalomba hozatali engedéllyel vagy a rendelet 4. § (3) bekezdés bb) pontjában meghatározott igazolással (azaz: a borászati terméktétel tényleges alkoholtartalmáról kiállított igazolás másolata, és azon igazolás másolata, amely szerint a borászati terméktétel teljesíti a szőlészetről és borászatról szóló
2020. évi CLXIII. törvény 9. § (1) bekezdésében meghatározott feltételeket),
- tényleges alkoholtartalma eléri vagy meghaladja a 11 v/v%-ot.
A krízislepárlási intézkedésben történő részvételi szándékot a Kincstár közleményében szereplő információknak megfelelően kell jelezni a B4060 számú bejelentőlapon.