A trópusi, szubtrópusi éghajlaton élő növények terméseit a távolság és a hosszú szállítási idő miatt nem érett állapotban szüretelik. A déligyümölcsök fogyasztható állapotukat a szállítás célpontjában, jelen esetben hazánkban érik el. Ezáltal tápanyagtartalmuk kisebb, mint ha termőhelyükön éretten és frissen fogyasztanánk őket. Ennek ellenére fontos kiegészítőt jelenthetnek a napi élelmirost-, vitamin- és ásványianyag-szükségletünk fedezéséhez.

A citrusfélék egészségügyi előnyei

A citrusok egyik jellemző tulajdonsága az alacsony szárazanyag-tartalom, aminek köszönhetően az energiatartalmuk is csekély (30–50 kcal/100 g). Zsírt gyakorlatilag nem tartalmaznak, és a fehérjetartalmuk is kevés (1 g/100 g). Jellemző összetevőjük a szénhidrát (10 g/100 g), és általában C-vitaminban gazdagok (30–50 mg/100 g). Élelmirost-tartalmuk magas (2–3 g /100 g), ami kedvező hatással van az emésztőrendszerünkre.

Fontos azonban azt is kiemelni, hogy a citrusfélék hosszú utat tesznek meg, ezért felületüket különböző anyagokkal kezelik, amelyek kockázatot is jelenthetnek az egészségünkre. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal kiemeli, hogy a gyümölcsöket fogyasztás előtt alaposan meg kell mosni tiszta, folyó vízzel, sőt a felületkezelt gyümölcsöknél a héj eltávolítása után érdemes kezet is mosnunk, mielőtt felbontanánk. Így elkerülhetjük, hogy a növényvédő szer vagy más szennyeződés a gerezdekre, ezáltal a szervezetünkbe jusson.

Citrom

A citrom örökzöld fáján egyidejűleg van virág, éretlen termés és érett gyümölcs. A gyümölcs egész évben értékes C-vitamin-forrás, és jelentős a B1-vitamin-tartalma is. A citrom nyersen limonádénak elkészítve vagy tea ízesítésére a legegészségesebb. Érdemes tudni, hogy a citrom több levet ereszt, ha meleg folyóvízben megmossuk, mielőtt felvágnánk.

citrom

A citrom egész évben értékes C-vitamin-forrás – fotó: Shutterstock

Lime

lime szintén nagyszerű C-vitamin-forrás. Leginkább a trópusi és a mediterrán területeken érik, őshazája pedig az indonéz szigetvilág. Kellemes íze és egészségre gyakorolt pozitív hatása miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend.

Grépfrút

A grépfrút számos jótékony hatást gyakorol a szervezetre, A-, B-, C-vitamint és béta-karotint is tartalmaz. Ezenkívül rost, kálium, folsav, kalcium és magnézium és nagyon sok antioxidáns található a gyümölcsben. A grépfrút magas rost- és pektintartalma miatt hatékonyan segíti az anyagcsere-folyamatokat.


Kivi

Dél-Kína nemzeti gyümölcse, a kivi nem tartozik ugyan a klasszikus déligyümölcsök közé, de a téli szezon igazi vitaminbombája. Nagy mennyiségű B-, C- és K-vitamint, valamint természetes antioxidánsokat, makro- és nyomelemeket tartalmaz. 100 gramm kivi 71 gramm C-vitamint tartalmaz! Fogyasztásával csökkenthető a magas vérnyomás is.

Narancs

narancs nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, emellett számos pozitív élettani hatása ismert, például csökkenti a téli depresszió tüneteit is. Tele van antioxidánssal: karotinnal és flavonoidokkal. Kiváló gyomorerősítő, emésztésserkentő, étvágyjavító és vértisztító gyümölcs.

Mandarin

A kedvelt déligyümölcsből már két darab is fedezheti szervezetünk napi C-vitamin-igényét. Frissen facsart leve is nagyon finom és egészséges.

Banán

A banán az egyik legnagyobb tápértékű déligyümölcs. Magas szénhidráttartalmának egy része érett állapotban is keményítő marad, ezért nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, glikémiás indexe közepes. B1-vitamin-, folsav-, biotin-, kálium-, magnézium- és cinktartalma kiemelkedően magas. Érdemes tudni, hogy energiatartalma viszonylag magas.

banán

A banán az egyik legnagyobb tápértékű déligyümölcs – fotó: Shutterstock

Ananász

Az ananász a téli hónapokban az egyik legjobb immunerősítő déligyümölcs. Ízletes és frissítő, számos ásványi anyagot, nyomelemet és vitamint tartalmaz, és különösen gazdag C-vitaminban. Mindezt mérsékelt energiatartalom kíséri. Tartalmaz egy enzimet, a bromelint, amely képes beindítani és megkönnyíteni a fehérjék emésztését, ezért nagyszerű kiegészítője lehet a diétás étrendnek is. 100 grammja mindössze 57 kalóriát tartalmaz.

Mangó

mangó a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcse. A-, B-, C- és E-vitamint is tartalmaz, továbbá rostot és karotint. Védi a légutakat, A-vitamin-tartalma pedig a szemre hat jótékonyan. A benne található B-vitamin nyugtatja az idegeket, és fokozza az izomépítést. Vízhajtó, illetve zsírégető és emésztésjavító hatásáról is ismert.

mangó

A mangó a világ legnagyobb mennyiségben fogyasztott gyümölcse – fotó: Pixabay

Gránátalma

A gránátalma a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik. Magas B1-, B2- és C-vitamin-tartalmának köszönhetően igazi szuperélelmiszer, amely kalciumban, foszforban és ellagsavban is rendkívül gazdag. Az ellagsav a jelenleg ismert antioxidánsok leghatékonyabbjainak egyike. Elősegíti a szervezet védekezését a szabad gyökökkel szemben, és az öregedés folyamatát is késlelteti.

gránátalma

A gránátalma a legegészségesebb gyümölcsök közé tartozik – fotó: Pixabay

Avokádó

Az avokádó gyümölcs, zöldség és gyógynövény is egyben. Jó hatással van a szív- és érrendszeri problémákra, vitamintartalmának köszönhetően pedig kitűnő antioxidáns. Nagy mennyiségű pantoténsav és folsav található benne, ezenkívül fontos B-, C-, E- és A-vitamin-, kalcium-, kálium- és magnéziumforrás. A többi déligyümölcstől eltérően magas a zsírtartalma (kb. 23 g/100 g). Salátákba és krémek készítéséhez is felhasználható.

avokádó

Az avokádó vitamintartalmának köszönhetően kitűnő antioxidáns – fotó: Shutterstock

Füge

A szárított fügének magas a szénhidráttartalma, így az energiatartalma is nagy. Fontos B1- és B2-vitamin-, továbbá niacin-, kalcium- és foszforforrás. Nyersen is fogyasztható, de nálunk inkább aszalva kerül forgalomba.

füge

A füge fontos B1- és B2-vitamin-, továbbá niacin-, kalcium- és foszforforrás – fotó: Pixabay

Datolya

A datolya az egyik legrégebb óta termesztett gyümölcs. Érdemes rendszeresen fogyasztani, hiszen számos jótékony hatással rendelkezik. A préselt datolyának nagy a szénhidráttartalma, ezért az energiatartalma is magas. C- és B1-vitamint is tartalmaz. A rostokban és antioxidánsokban gazdag datolya serkenti az agyunkat, és számos betegség megelőzésében segít.

Kókusz

A kókusz húsa vírus- és baktériumölő hatású, továbbá segít elpusztítani a parazitákat is. Fogyasztása segíthet megküzdeni a náthával és az influenzával is. A kókusz húsa tápláló, és gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Található benne rost, kalcium, kálium és magnézium, valamint hasznos elektrolitokban is gazdag. A kókuszvíz pedig betegség esetén vagy megterhelő edzés után jótékonyan hat a szervezetre.

Forrás: greendex.hu

Indexkép: Pixabay