Japán kutatók olyan startup céget alapítottak, amely az élelmiszer-hulladékból állít elő cementet – írja a termeszeti.hu. A forradalmian új anyag négyszer jobb hajlítási mutatókkal bír, és az előállított elemek felhasználási lehetősége végtelen, hiszen potenciális építőanyagról van szó, amiből számtalan dolog készülhet, ráadásul a cement ehető, aromás, biológiailag lebomló.
Kota Machida és Yuya Sakai, az ötletgazdák az élelmiszer-hulladék csökkentését és a globális felmelegedés mérséklését szem előtt tartva évek óta dolgoznak fejlesztésükön. Mivel a cementgyártás rendkívül környezetszennyező, ezért nagy szükség van az alternatív megoldásokra.
A módszer egyszerű: az élelmiszer-maradékot szárítják, porítják, majd melegen megfelelő keménységű formákba sajtolják. Problémát az jelent, hogy minden élelmiszer más hőmérsékleten és nyomáson sajtolható.
Már kínai kelből, narancshéjból, tökből, sütőtökből, banánhéjból, algából, hagymatönkből is tudnak formát előállítani, amiket poharakká, tányérokká vagy például menedékházak építéséhez használt panelekké alakítanak. Elképzelésük szerint ez hatalmas segítséget jelenthetne akkor, amikor nem lehet élelmiszert juttatni egy katasztrófa sújtotta övezetbe, hiszen ilyen esetben meg tudnák enni például az ágyat a rászorulók. Az élelmiszer-maradékból készült tégla ugyanis széttörve és megfőzve valóban ehető!
Különféle fűszereket is lehet keverni az anyagba, hogy változatos ízű, aromájú legyen. A legerősebb cementet eddig kínai kelből sikerült előállítani: egy 5 mm vastag lemez 27 kg-os súlyt is elbír.