Az Aspergillus flavus egy Magyarországon mindenhol előforduló – kiemelkedő hőtűrésű – talajlakó penészgomba, ami a kukorica termésén fejlődve emberre és állatra egyaránt veszélyes toxint, aflatoxint termel. A rákkeltő aflatoxin májbetegséget, szívet érintő gyulladást, akár daganatos megbetegedést is okozhat, ezért nagyon fontos, hogy a megtermelt kukoricánk (akár takarmány-, akár élelmiszercélra termesztjük) mentes legyen az Aspergillus flavus gomba által termelt aflatoxintól.

A gomba magas páratartalom és hőmérséklet mellett terjed leginkább, a toxintermelést pedig a forró és száraz időjárás fokozza. A korábban csak raktári kórokozónak ismert Aspergillus penészek
szántóföldi megjelenése és a termények magas toxinszennyezettsége az elmúlt
évek aszályos, forró nyarainak köszönhetően egyre gyakoribbá vált – és fog válni a jövőben is – nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában.

Az aflatoxin megengedett felső határértéke az élelmiszerekben (165/2010/EU rendelet alapján) 5 µg/kg (ppb; aflatoxin B1), míg a takarmányokban a 44/2003. (IV. 26.) FVM rendelet alapján 20 µg/kg (ppb).

Kukorica – fotó: Natur Agro Hungária Kft.

A Natur Agro Kft. egy 3 éves kísérletsorozatban (2018 és 2020 között) vizsgálta, hogy az Aspergillus flavus előfordulása és mennyisége hogyan függ a növény tápanyag-ellátottsági szintjétől, illetve a növények ellenálló képességét növelő biostimulátorok használatától, annak bizonyítására, hogy a tápanyaggal nem megfelelően ellátott növények gombás fertőzésekkel szembeni ellenállóképessége valóban kisebb-e.

A kísérletekben a Natur Plasma termékcsaládot teszteltük, amely algákat és az azok által termelt aminosavakat és növényi hormonokat tartalmaz. Ezek a biostimulátorok nemcsak táplálékként szolgálnak a termesztett növények számára, hanem regeneráló hatással is rendelkeznek. Szerves összetevőinek köszönhetően teljes mértékben hasznosulnak, és minden szükséges tápanyagot biztosítanak a növények kiegyensúlyozott fejlődéséhez, beleértve a komplex aminosavakat és hormonokat, valamint több nélkülözhetetlen tápelemet.

A készítmények nemcsak pótolják a tápanyagokat, hanem serkentik a gyökérzet és a növényi zöldtömeg növekedését, növelve a növények gombákkal szembeni ellenállóságát, valamint javítva a fejlődést, a terméskötődést, a termésmennyiséget és a minőséget.

A kísérleteket már elvetett kukorica-állományokban állítottuk be partnereinknél, ahol fontos szempont volt, hogy a kiválasztott területeken ne legyenek talajhibák, valamint az állomány egyenletes és gyommentes legyen.

A reprezentatív eredmények érdekében összesen 182 helyszínen, helyszínenként 10 hektár területen állítottuk be a kísérleteket. A kontrollt leszámítva az alkalmazott kezelések mindegyikében azonos mennyiségben szerepelt a Natur Plasma, valamint a levélanalízisek alapján két eltérő kombinációban juttattunk ki lombtrágyát (Natur Active, Mono Cink és Mono S különböző kombinációit).

A megfelelő területek kiválasztása után akkreditált laboratóriumokban végzett talaj- és levélanalízis segítségével határoztuk meg, hogy milyen tápanyagokból szenved hiányt az adott állomány. Az eredmények alapján célzott lomkezeléseket végeztünk, hogy a felmerülő tápelemhiányokat lombon keresztül pótoljuk.

Az egyes kezeléseket külön, üzemi kombájnnal takarítottuk be, majd lemértük a terméskülönbségeket. A kezelt állományokban az Aspergillus flavus mennyiségét mikológus szakértő határozta meg. A kukoricamintákat Monitox készülékkel laboratóriumban előminősítettük, majd az Öko-Mik laboratóriumban vékonyréteg kromatográfiával meghatároztuk a végleges aflatoxinszinteket.

A kísérletek eredményei alapján (1. ábra) elmondhatjuk, hogy a kezelések hatására nemcsak a termés mennyisége nőtt, hanem a toxinszint is csökkent. A kezelések különösen hatásosnak bizonyultak, amikor a levélanalízisre alapozva, célzottan juttattuk ki a készítményeket.

grafikon

Forrás: Natur Agro Hungária Kft.

Kísérleteinket 2023-ban és 2024-ben is folytattuk, ezeknél is sikerült bizonyítani, hogy az aflatoxin mennyisége csökken a célzott kezelésekkel.

További információkért keresse fel a Natur Agro honlapját!

natur agro