A citrusfélék beiktatása az étrendbe mindenképpen javasolt, hiszen számos egészségügyi előnnyel rendelkeznek, azonban a legújabb kutatások szerint étkezés után nem javasolt ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása.

A citrusfélék jótékony hatásai

A citrusfélék rengeteg vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak, amelyek többek között az emésztőrendszer egészségét is szolgálják.

A citrusfélék nagyon gazdagok C-vitaminban, mely vitamin támogatja az immunrendszert, elősegíti a kollagénképződést, és segíti a vas felszívódását. A citrusfélék élelmi rostokban is bővelkednek, ezáltal is támogatva az emésztőrendszer egészségét, és a fogyásban is segítséget nyújtva azáltal, hogy szabályozzák az étvágyat.

A C-vitamin fogyasztásával megelőzhető a megfázás, illetve minimalizálható annak súlyossága.

grépfrút

A citrusfélék rengeteg vitamint, antioxidánst és ásványi anyagot tartalmaznak – fotó: Shutterstock

A citrusfélék olyan alapvető tápanyagokat biztosítanak a testünknek, amelyek pozitívan hatnak a szív egészségére. Antioxidánsként csökkentik a gyulladást és az LDL-koleszterin szintjét is.

A citrusfélékben lévő kálium hozzájárulhat az egészséges vérnyomás fenntartásához, ezzel csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

A citrusfélék magas C-vitamin-tartalma a bőr egészségéhez is hozzájárul, ugyanis véd az oxidatív stressztől, és támogatja a kollagénszintézist. A citrusfélék magas víztartalmuknak köszönhetően segítik testünk hidratációját.


Miért ne fogyasszunk közvetlenül étkezés után citrusféléket?

Közvetlenül étkezést követően azonban nem javasolt ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása, ugyanis savas hatással bírnak, és közvetlenül étkezés után fogyasztva megzavarják az emésztést, például okai lehetnek a savas reflux és a gyomorégés kialakulásának.

Ezekben gyümölcsökben olyan vegyületek is megtalálhatók, amelyek megzavarhatják egyes tápanyagok felszívódását és hasznosulását. Tartalmaznak például polifenolokat, amelyek azonban nagyobb mennyiségben akadályozhatják az olyan tápanyagok felszívódását, mint amilyen a kalcium vagy a vas.

A citrusos gyümölcsök természetes cukrokban is bővelkednek, azonban emiatt étkezés után fogyasztva megemelik a vércukorszintet.

Amennyiben étkezés után eszünk citrusféléket, előfordulhat, hogy a kalóriabevitel meghaladja az energiafelhasználást, ami idővel súlygyarapodáshoz vezethet.

Érzékeny gyomrúak gyomor-bélrendszeri panaszokat tapasztalhatnak citrusfélék fogyasztását követően, például puffadást vagy fokozott gázképződést.

Ha étkezés után fogyasztjuk a citrusféléket, kölcsönhatásba léphetnek egyes gyógyszerekkel, befolyásolva azok felszívódását és hatékonyságát. Különösen a grépfrúttal legyünk óvatosak ilyen szempontból, hiszen olyan gyógyszerek hatásait befolyásolhatja, mint a szívgyógyszerek vagy a koleszterinszint-csökkentő gyógyszerek.

Forrás: gyogyszernelkul.com

Indexkép: Pixabay