Ismered a batátát? Szereted is? Nem csoda, hiszen nem véletlenül egyre népszerűbb már hazánkban is. A batáta ugyanis igazán finom és ráadásul nagyon egészséges is. De amikor meghámozzuk és kidobjuk a héját, nagyot hibázunk! Még akkor is, ha a komposztba kerül és nem a szemétbe. A batáta héja ugyanis igazán hasznos.

Ezért ne dobd ki a batáta héját

Az édesburgonya, vagyis a batáta igazán finom levesként, köretként, és még desszertként is. Készülhet belőle nagyon finom sültkrumpli vagy chips is. De a héjából is készíthetünk különleges finomságot.

Ehhez először is mossuk meg a batátát. Amikor megpucoljuk az édesburgonyát, igyekezzünk minél hosszabb darabokat levágni a héjából, majd ízesítsük meg alaposan sóval, és a kedvenc fűszereinkkel. Ezután adjunk hozzá egy kis olajat, és már mehet is a tepsibe, és a 180-200 Celsius-fokra előmelegített sütőbe. Csupán fél órát kell várni rá, és már kész is van ez a csodás finomság.

Nagyon jól illik hozzá a rozmaring és a kakukkfű is, de akár még chillivel is meg lehet bolondítani. A batáta héjából készült chipset magában is fogyaszthatjuk, de tehetjük leves tetejére is ezt a ropogós finomságot.

Ismerd meg a batátát

A batátát, ahogyan Amerikát is, Kolumbusz Kristófnak köszönhetjük. Ő hozta el ugyanis Európába. A batáta Spanyolországból terjedt el dísznövényként, majd kis idő után vált igazán népszerűvé, mint táplálék. Nem csak az emberek számára, hanem az állatoknak is kiváló, levélhajtásai ugyanis állati zöldtakarmányként is felhasználhatóak.


Az édesburgonya a fejlődő országokban is igen gyakori táplálék, ezért a világ élelmezésében betöltött szerepe is nagyon jelentős. A batáta egyike a tíz legfontosabb növényünknek. Hazánkban is nagyon népszerű lett az elmúlt időszakban, így 2004-ben a Tápiói 96 fajta állami elismerésben részesült.

Az édesburgonyát elsősorban a gumójáért termesztjük, ami a föld alatt, a növény gyökereinek megvastagodásával keletkezik, a fényen nem fejlődik. Találhatunk belőle sokféle formájút, a gömbölyűtől az orsóformáig, és a mérete is eltérő lehet, hiszen a néhány centistől a huszonöt-harminc centiméter hosszúságúig is megterem.

batáta sült

A batátából igazán finom ételeket készíthetünk. Fotó: Shutterstock

Nagyon finom, édes íze, és fantasztikus, narancssárga színe miatt sokan kedvelik. Készülhet belőle leves, köret, sütemény vagy ropogtatnivaló, sőt, akár még a salátába is belekerülhetnek a levelei. Fogyaszthatjuk főzve, sülve, szárítva, de akár lisztté őrölve is. Konzervként is árusítják, feldolgozott formában pedig gyakran a bébiételek fontos alkotóeleme.

Nagyon finom, de emellett igazán egészséges a batáta. A batáta magas C-, B2-, B6-, valamint E-vitamin tartalma, kálium-, réz- és a mangántartalma miatt is nagyon egészséges. Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, ezért még a cukorbetegek is fogyaszthatják.

Jelentős B6-vitamin tartalma van, C-vitamin tartalmának köszönhetően ösztönzi az immunrendszer helyes működését, és fontos szerepe van a csontok és a fogak egészségében. De a bőrünk is hálás lehet a fogyasztásáért, hiszen segít a kollagéntermelésben, és a sebek gyógyulási idejét is felgyorsítja.

Ráadásul nagyon ritka, hogy egy zöldségféle D-vitamint tartalmaz, a batáta azonban ebben is élen jár. Az édesburgonya lassú felszívódású szénhidrátokat tartalmaz, fogyasztása nem emeli meg hirtelen a vércukorszintet, és hosszú ideig lát el minket energiával, hosszan fenntartva így a jóllakottság érzését. Fogyasztásával a stressz is lecsökkenthető, hiszen sok magnézium van benne, mely oldja a stresszt. Emellett fontos szerepet játszik a szív- és érrendszer megfelelő működésében és a vérnyomás stabilizálásában is.

Könnyedén lehet saját batáta a kertedben

A batáta gumóját félig vízbe eresztve hajtassuk, majd amikor a hajtások elkezdenek levelet hozni, le kell választani őket a gumóról és vízben gyökereztetni. A batátát azután lehet elültetni, miután megtörtént a gyökeresedés.

A batátát először cserépbe ültessük, amikor pedig a növény megerősödött, és már nem várható fagy, kikerülhet a kertbe. A batáta szereti a napfényt, ezért a kert világos részét válasszuk ki a számára. A vizet is kedveli, így rendszeresen kell öntözni. Ha ugyanis nem öntözzük rendszeresen, sem nagy, sem finom nem lesz.

A batáta palántákat egy méteres sortávolságra és harminc centiméteres tőtávolságra ültessük, és ültetéskor a palántának az első két levele legyen a föld felett, a többi része kerüljön a föld alá. Az indákat idővel le kell tépni, ezáltal a gumói is nagyobbak lesznek.

Az édesburgonyát az őszi fagyok előtt kezdjük el betakarítani, de ez nem lesz túlságosan könnyű, mivel a tőtől akár egy méter távolságra is találhatunk gumókat. A gumókat felszedés után kézzel tisztítsuk meg, tegyük őket száraz helyre úgy, hogy ne érintkezzenek egymással és ne tartsuk 20 Celsius-foknál hűvösebb helyiségben.

Batátában gazdag kertet kívánunk!