A paradicsom a legtöbbünk kertjében helyet kap. Sőt, ha nincs kertünk, akkor cserépben, vagy egy virágládában nevelgetjük az erkélyünkön. Ez pedig nem is csoda, hiszen nincs is finomabb annál a paradicsomnál, mint amit mi magunk neveltünk, és amelyet a tökéletes érettség pillanatában szedtünk le.

Azonban, ha szerencsések vagyunk, a kertünkben annyi paradicsom terem, hogy azt már nem tudjuk azonnal elfogyasztani, így gondolva a szűkebb időszakokra, paradicsomlevet, mártogatóst, lecsót, savanyúságot vagy akár bort is készíthetünk belőle. Ráadásul nem is igazán nehéz ezeket a finomságokat létrehozni. Elfogyasztani pedig még ennél is könnyebb.

Így készíts paradicsomból bort

A paradicsomból finom bort is készíthetünk. Ehhez szükségünk lesz

  • 2,5 kg paradicsomra
  • 1 kg cukorra
  • 2 citrom levére
  • fél teáskanál pektináz enzimre
  • 1 db. zúzott borkén tablettára
  • borélesztőre
  • 4 liter vízre

A paradicsomról távolítsuk el a szárát, és mossuk meg alaposan. Ezután vágjuk kisebb kockákra, majd tegyük egy edénybe. Adjuk hozzá a cukrot, a citromot, a pektinázt, a borként és a vizet, majd keverjük meg, és lefedve hagyjuk állni egy éjszakán át.

paradicsom

A paradicsom nem csak frissen jó. Kiváló savanyúság, ital vagy éppen lekvár is készíthető belőle. Fotó: Shutterstock

Másnap adjuk hozzá az élesztőt, és keverjük át alaposan. Fedjük le és 5 napig hagyjuk hűvös helyen, ha lehet, 16-17 Celsius-fokos hőmérsékleten. Ennél hidegebb helyiségben semmi esetre se tartsuk. Naponta kétszer keverjük át alaposan, majd az 5. nap után szűrjük le, és öntsük üvegekbe.

4 héttel később szűrjük át újra, majd a következő egy év során még háromszor szűrjük le. Miután teljesen tisztává válik, hagyjuk még állni két hónapig, majd fogyasszuk mértékkel.

Nem csak bort lehet készíteni a paradicsomból

Amikor már nem tudunk mit kezdeni a rengeteg paradicsommal, érdemes átgondolni, milyen finomságokat készíthetünk belőle. Ez azért is hasznos, mivel a paradicsomost vitamintartalma és íze csúcsában szedhetjük le frissen a kertünkből, így bármit is készítünk belőle, az tele lesz finom ízekkel és persze egészséggel.


De ha nincs saját kertünk, és abban paradicsom, akkor is érdemes figyelni a paradicsom árát, és amikor kedvező, vásárolni belőle és eltenni a finomságokat a téli időszakra. Akkor is remek megoldások vannak a paradicsom tartósítására, ha gyorsan és egyszerűen szeretnénk túllenni rajta, de arra is vannak finom javaslataink, ha kellő időt és energiát szánva szeretnénk valami igazán finomat készíteni.

Ha nem szeretnénk túl sokat dolgozni, készítsünk egyszerre nagyobb mennyiséget, hiszen mosogatni való ugyanannyi lesz, így viszont egyszerre el tudjuk készíteni akár az egész télre elegendő finomságot. És persze így az energiaköltségek is alacsonyabbak lesznek, mintha többször is nekilátunk.

Fontos, hogy a befőzésre szánt paradicsom ne legyen se túl érett, se túl kemény, és mindenképp távolítsuk el belőle a hibás részeket. Minél rövidebb ideig főzzük a paradicsomot, annál több íz és vitamin marad meg benne, azonban minél sűrűbb szószt szeretnénk, annál tovább kell főznünk a paradicsomot.

Ha gyorsan szeretnéd tartósítani a paradicsomot

1. Nem is kérdés, hogy a leggyorsabb és legegyszerűbb tartósítási mód a paradicsom esetében a fagyasztás. Érdemes kis egységcsomagokat készíteni, így télen sem kell nélkülözni a pörköltekben a csodás, nyári ízeket. A csomagba tegyünk két felkarikázott paprikát és két egész, kisebb méretű paradicsomot, melyeket akár anélkül is beletehetünk a készülő ételbe, hogy felengednénk azt.

2. Az aszalt paradicsomot akár kenyérbe is belesüthetjük, de köretként vagy savanyúságként is kiválóan megállja a helyét. Ehhez pedig még aszalógépre sincs szükség. Az otthoni sütő is megoldás lehet, de ha kiválasztunk egy forró nyári napot, akár egy tálcára terítve is elkészíthetjük az aszalt paradicsomot.

paradicsom

A paradicsom nem csak finom, de nagyon egészséges is. Fotó: Shutterstock

Ha kicsit több időt szánunk rá

1. A zöld paradicsomból remek savanyúságot készíthetünk. Így az a paradicsom sem veszik kárba, amelyik esetleg nem érik be a nyár végéig.

2. Kiváló szomjoltó a paradicsom leve. Ehhez nem feltétlenül kell hosszas passzírozással és héj levétellel bajlódni. Elég, ha van egy gyümölcscentrifugánk, és különválasztjuk a levet és a darabos részeket. Az így kapott levet már csak fel kell főzni és sterilizált üvegekbe tölteni, majd 2-3 napra száraz dunsztba tenni.

3. A sűrített paradicsom már nem ilyen gyorsan készül el, azonban ha szeretjük a különféle paradicsomos tésztaételeket vagy a paradicsomlevest, érdemes hozzálátni.

4 kg paradicsomhoz két evőkanál kristálycukorra és egy evőkanál sóra lesz szükség. A paradicsomok héját úgy távolíthatjuk el legkönnyebben, ha bemetsszük a paradicsomot az egyik oldalon, majd forró vízbe dobjuk. Így egy kés segítségével pillanatok alatt megszabadulhatunk a héjától, hiszen azt egyszerűen le tudjuk majd húzni. Ha héjjal és a magos részével együtt főzzük, az jóval több időt vesz igénybe, mintha azt is rögtön eltávolítjuk. Az így megtisztított paradicsomot ezután lábasba téve főzzük készre.

4. De akár még lekvárt is készíthetünk a paradicsomból. Ehhez a paradicsomhoz kilónként szükség lesz 40-50 dkg kristálycukorra, ízlés szerinti fűszerekre, melyek lehetnek szegfűbors, szegfűszeg, fahéj, reszelt gyömbér vagy citromhéj keveréke.

A megmosott paradicsomot főzzük meg. Öntsük le a levet és passzírozzuk át a megfőtt paradicsomot. Forraljuk lassú tűzön, míg össze nem sűrűsödik. Az utolsó negyedórában adjuk hozzá a fűszereket. Tegyük steril üvegbe. Szórjuk meg vastagon kristálycukorral a tetejét, majd zárjuk le. Tartsuk egy napig száraz gőzben. Az íze olyan csodálatos lesz, mint a fügelekváré.

Paradicsomban gazdag nyarat és polcokat kívánunk!